Så mycket tjänar en ledamot i Europaparlamentet

Har du lyckats ta dig hela vägen till Europaparlamentet kan du skratta hela vägen till banken. Jobbet är nämligen välbetalt och det ingår en rad med förmåner – allt som allt är det en situation som de flesta svenskar bara kan drömma om.

Månadslönen för en ledamot i Europaparlamentet ligger på 10 075 euro vilket motsvarar 114 255 kronor. På ett år blir detta 1 371 060 kronor. Men det är inte allt man får för att sitta i Bryssel.

Utöver lönen ingår en rad generösa förmåner som traktamente, reseersättning och kontorspengar. Detta rapporterar Expressen.

3965 kronor för att dyka upp på jobbet

De allra flesta svenskar som ledamöter i Europaparlamentet bor i Sverige och veckopendlar till Bryssel och Strasbourg, som är Europaparlamentets två säten.

För varje dag de är på ”officiellt uppdrag” i de två städerna får de ett traktamente på 3 965 kronor som ska täcka kost och logi. Med ”officiellt uppdrag” innebär det att man dyker upp på jobbet.

Kontroversiella kontorsbidraget

Utöver lön och traktamente får en ledamot i Europaparlamentet även ta del av det så kallade kontorsbidraget. Totalt får man motsvarande 56 050 kronor i månaden.

Det märkliga är att pengarna får disponeras fritt och behöver inte redovisas. EU säger att pengarna är till för att bland annat köpa teknik, kontorsmaterial och telefonabonnemang, men det märkliga är att ledamöterna redan har tillgång till komplett kontorsutrustning.

Förmånerna är ännu fler

Förmånerna slutar inte här utan ledamöterna har även tillgång till ersättning för resekostnader för upp till 55 909 kronor per år, omställningsstöd och pension.

Totalt med kontorsbidrag, lön och traktamente får man som ledamot 249 605 kronor varje månad. Detta under förutsättningen att man dyker upp på jobbet 20 dagar i månaden.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter