Så ska AI-tekniken nyttjas för mer övervakning

Förutom att mer än fördubbla antalet polisiära bevakningskameror i Stockholms län vill polisen även kunna använda automatisk ansiktsigenkänning och annan avancerad AI-teknik för att bevaka bildflödet i realtid1 dygnet runt.

Mer och snabbare övervakning

Förutom att utöka de egna övervakningskamerorna från 320 till 800 stycken vill polisen även kunna använda sig av mer avancerade analysverktyg för att snabbare kunna få koll på bildströmmarna.

Polisen kan redan idag använda sig av AI-teknik till viss grad för att effektivare gå igenom inspelat material från övervakningskamerorna, vilken underlättar gallringen av timslånga videoinspelningar. I dagsläget behövs dock en person per kamera – det vill säga 320 personer för 320 kameror, dygnet runt – för att ha koll på dessa.

Med de mer avancerade verktygen kan det göras blixtsnabbt. Det säger Stefan Singman, chef på polisens kamerabevakningscentral i Stockholm.

”Underminerar medborgarnas rättssäkerhet”

Toppadvokaten Thomas Olsson är mycket kritisk till polisens förslag. Foto: Youtube (skärmdump)
Toppadvokaten Thomas Olsson är mycket kritisk till polisens förslag. Arkivbild (2014). Foto: Youtube (skärmdump)

Polisen hoppas därför på att få ökade befogenheter för att även kunna använda tekniken i realtid. Syftet är att snabbt kunna identifiera och få fast misstänkta (eller dömda) brottslingar innan de slår till eller kort efter att de lämnat brottsplatsen. Frågan snabbutreds därför av regeringen.

Toppadvokaten Thomas Olsson – som också intervjuas i inslaget – är mycket kritisk till de utökade tekniska befogenheter som polisen kräver i sin brottsbekämpning. Han menar att de sår embryot till en auktoritär stat och att det till sist är medborgarnas integritet och rättssäkerhet som i slutändan får stryka på foten.

Är mer övervakning lösningen?

Frihetsnytt har i tidigare artiklar belyst problematiken med det utökade övervakningssamhället. Den utökade övervakningen av medborgarna används ofta som en förevändning för brottsbekämpning. I verkligheten innebär det nästan alltid att medborgarnas integritet och rättssäkerhet kraftigt åsidosätts.

  1. Det vill säga omedelbart, i detta nu, utan märkbar fördröjning. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter