Regeringen har presenterat nya planer för hur man ska kunna utvisa invandrare som inte sköter sig. Framförallt kommer fokus att ligga på ett ”hederligt levnadssätt”. Men detta kommer inte att bli verklighet den kommande tiden.
Under tisdagsförmiddagen höll representanter för Tidöpartierna en pressträff om skärpningar som ska införas på det migrationspolitiska området. På plats var migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L), samt Ludvig Aspling (SD) och Torsten Elofsson (KD).
Fokus för pressträffen handlade om möjligheten att neka eller dra tillbaka uppehållstillstånd för utlänningar med ett ”bristande levnadssätt”. Vad det syftar på är personer som inte respekterar svenska lagar och regler, som ägnar sig åt bidragsfusk, eller har samröre med kriminella nätverk eller terrororganisationer.
Även skuldsättning, både till det offentliga och till privatpersoner, ska kunna ligga till grund för att återkalla uppehållstillstånd om personen inte sköter återbetalningarna.
Yttranden ska ligga till grund
Yttranden som anses kunna skada Sverige eller syftar till att underminera den svenska demokratin ska kunna ligga till grund för att neka eller återkalla ett uppehållstillstånd. Som ett exempel på detta används LVU-kampanjen, där det påstods att socialtjänsten kidnappade muslimska barn, vilket påverkade synen på Sverige i utlandet.
Brandberg sade tydligt att i Sverige gäller liberal demokrati och är det något som en utlänning motsätter sig, då är inte Sverige rätt land att bo i.
Att begränsa vilka yttranden som utlänningar ska få göra är något som Roger Richthoff har förespråkat för Frihetsnytt. Personer som vill markera mot sina hemländer får göra det i sina hemländer, snarare än att ta med konflikterna till Sverige.
Kommer att dröja
Förslagen på de skärpta kraven kommer inte att bli verklighet den kommande tiden. Liksom en stor del av förslagen om en skärpning av migrationspolitiken ska detta först genomgå en utredning.
Det utredningen ska titta på är bland annat hur förslagen stämmer överens med det som gäller enligt EU-rätten.
Utredningen kommer att göras av Robert Schött, före detta lagman på Sundsvalls tingsrätt, som ska presentera utredningen den 15 januari 2025.