Så ska Sveriges beredskap stärkas

Myndigheten för Samhällsberedskap presenterar nytt beredskapssystem

”När den nya strukturen som trädde i kraft den 1 oktober är det den som gäller och alla ska arbeta enligt den, även om det inte finns svar på alla frågor.” 

Detta skriver Myndigheten för Samhällsberedskap i ett pressmeddelande den 29 September. Klicka här för att läsa pressmeddelandet. 

MSB rapporterar att reformen berör främst de statliga myndigheterna, och innehåller bland annat: 
  • Ökad tydlighet kring roller och ansvarsfördelning
  • Stärkt motståndskraft i de viktigaste samhällsfunktionerna
  • Stärkt samverkan med det privata näringslivet
  • Möjligheten till riktade geografiska insatser förbättras
  • Kraftsamling kring arbetet inför och vid höjd beredskap

– Strukturreformen är väldigt viktig för att det ska bli lättare att förstå vem som ansvarar för vad, särskilt regionalt och nationellt. Hela samhället behöver ta in beredskapshänsyn i planeringen av sin verksamhet. Kommenterar MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Ny ansvarsfördelning

Den största förändringen kommer ske på regional nivå där länsstyrelserna kommer vara fördelade på sex civilområden för att underlätta samverkan mellan Försvarsmakten, regioner och myndigheter.

Stor återuppbyggnad pågår

Sedan 2016 har ett intensivt återuppbyggnad av det svenska civilförsvaret pågått. Efter kalla krigets slut fattades många politiska beslut såsom att sälja ut och lägga ner landets beredskapslager. Experter menar att Rysslands ockupation av Krimhalvön 2014 blev startskottet som fick många att öppna ögonen igen för hur viktigt samhällets krisberedskap är.

Vad är säkerhetsprövning? 
Säkerhetsprövning ska göras innan en person deltar i verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet. Prövningen ska klarlägga om personen kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i lagen och i övrigt är pålitlig ur säkerhetssynpunkt
Säkerhetsprövning vid rekrytering till en säkerhetsklassad anställning omfattar registerkontroll och särskild personutredning. Det är den anställande myndigheten som ansvarar för bedömningen av den prövades lämplighet i förhållande till den aktuella anställningen.
KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar