Så skulle en bankkris drabba Sverige

Sverige har idag ingen bankkris vad man vet. Men en eventuell bankkris i Sverige skulle bli värre än i många länder, eftersom Sverige har en så stor banksektor i förhållande till BNP. USA:s innevarande bankkris, med bland annat Silicon Valley Banks fall som upprinnelse, ser ut att bli lindrig i jämförelse.

Stor banksektor

DagensPS har gjort en betraktelse över ett antal länders banksektorer och tillhörande risker för länderna i fråga vid en bankkris. Sveriges totala banksektor har tillgångar* på 275 procent av BNP (bruttonationalprodukt), alltså en mycket stor utmaning för staten att täcka upp vid en total bankkris.

* När man talar om en banks tillgångar menar man oftast lån till bankens kunder och bankens kontanter – kort sagt: allt som banken äger. 

Krisen på 90-talet var mycket omtalad, men blev faktiskt inte större än att Nordea fick räddas med ett antal tiotals miljarder i stöd. 2008 och framåt var dock både Swedbank och SEB illa ute och fick möjlighet till ”nödkrediter” av staten, och måste även stötta sig själva med nyemissioner. Som SVT skrev för en tid sedan: en bankkris kan komma fortare än man tror, och även vara mer allvarlig än man kunnat förvänta sig.

Speciella svenska förhållanden

De mycket plågsamma bankkriserna menar många har lärt svenska politiker försiktighet i bankfrågor, och många menar att det svenska regelverket i banksektorn är stramare än många andra länders och därför bättre ägnat att förhindra att bankkriser uppkommer. Svenska banker har till exempel högre lagenliga kapitaltäckningskrav* än vad EU kräver, vilket har fått Nordea att flytta till Finland där kraven är lägre.

* Kapitaltäckning: ”den summa pengar en bank måste ha omedelbart tillgänglig för att klara sin verksamhet även i krislägen”.

Schweiz hotades av kollaps

Till och med det land som är lite av sinnebilden för nationell och finansiell stabilitet, Schweiz, hotades nyligen av kollaps i samband med krisen i Credit Suisse. Den schweiziska banksektorn är cirka 500 procent av BNP i termer av tillgångar. Det schweiziska systemet där det mesta i bankfrågor är hemligt, även för schweizarna själva, var ingen hjälp i hanteringen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter