Så skyddar USA-bankerna varandra

1
674
USA:s finansminister Janet Yellen försäkrar att landets banker är sunda – men bankernas anställda verkar inte hålla med. Nu förbjuder bankirerna sina anställda att berätta sanningen om krisande konkurrenter.

Det är Reuters som i ett exklusivt avslöjande kan berätta om interna memorandum från fyra av de största amerikanska bankerna. Ordern lyder: Om någon frågar om hälsoläget hos en annan bank – håll tyst.

Frihetsytt har tidigare beskrivit mekanismen bakom den plötsliga, om än inte oväntade, vågen av bankkonkurser i Förenta Staterna. Det har nu visat sig att fyra banker, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo och Bank of America i kraft av sin enorma storlek har blivit nettomottagare av kunder som flyr från de mindre bankerna.

Jane Fraser, koncernchef för Citigroup, en av de större banker som upplever tillströmning av kunder från USA:s många mindre banker. Foto LinkedIn

Finansminister Janet Yellen har visserligen förklarat offentligt att hon tänker rädda både små och stora banker, och, i motsats till gällande lag, både små och stora kundförmögenheter. Men allmänhetens förtroende för den åldriga ministerns löften är uppenbarligen begränsat. Detta torde vara förklaringen till att många flyttar sina pengar från mindre banker till de fyra banker som är så stora att staten definitivt kommer att rädda dem om de hamnar i trångmål.

Spontan solidaritet eller instruktion uppifrån?

I vad som förefaller vara en beundransvärd nationell solidaritetshandling går jättebankerna nu ut till sina anställda med order att avstå från att berätta dåliga nyheter om andra banker för sina kunder. Man ska även helt avstå från att värva kunder från andra banker, i synnerhet sådana som är i farozonen. Eftersom amerikanska bankirer inte är kända för någon särskilt välutvecklad samhällsanda utgår bedömare från att värvningsförbuden beror på instruktioner uppifrån, möjligen från finansministern och före detta FED-chefen Janet Yellen själv.

Storbanken Wells Fargo är mest känd för olika sätt att lura sina kunder och banken blir återkommande bötfälld på grund av penningtvätt. I en tidigare iteration av deras dotterbolag Wachovia Bank handlade det om tvättning av mångmiljardbelopp för mexikanska mord-, utpressnings- och drogkartellers räkning; detta enligt Guardian.

Men när det gäller andra bankers väl och ve är Wells Fargo’s affärsmoral däremot högkristlig. ”Vi bör inte engagera oss i någon aktivitet som kan uppfattas som att dra fördel av nuvarande situation till skada för andra” skrev bankchefen Mary Mack till sina anställda.

Bedömare spekulerar i huruvida meddelanden av detta slag är ägnade att öka eller minska kundflykten från de mindre bankerna till de större.

”Egenintresse för oss alla

Vi har alla ett egenintresse av att hålla USA:s finansiella system starkt och blomstrande, sade en talesperson för JP Morgan Chase, som är en av de banker som förvaltar betydande ägarandelar i Aftonbladets och Svenska Dagbladets moderbolag Shibsted; Frihetsnytt rapporterade.

Jamie Dimon, styrelseordförande för JP Morgan Chase, som låter hälsa att det amerikanska bankväsendet är så välutvecklat att världens länder fylls med avund. Foto JP Morgan Chase

Det amerikanska finansystemet ”väcker avundsjuka över hela världen, med våra tusentals institutioner av alla storlekar som betjänar varje hörn av landet.” avslutade talesmannen enligt Reuters.

Huruvida Aftonbladet och SvD ingår i begreppet ”alla” framgår inte av talesmannens uttalande.

1 KOMMENTAR