Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Fastän vitaminet är livsviktigt för hjärt- och benhälsan och hjälper blodet att levra sig vid inre och yttre blödningar är det många som inte har hört talas om det. Särskilt viktigt är det för spädbarn hos vilka bristnivåer kan orsaka svårstoppade inre blödningar. Dock är kanske inte syntetiska injektioner av vitaminet den enda lösningen för att motverka eventuella bristsjukdomar.
Bristsjukdomar ovanliga
Dr. Cheryl Battersby, som är neonatalläkare, säger att bristsjukdomar av K-vitamin är väldigt ovanliga, särskilt hos barn som fått en injektion av vitaminet vid födseln. Detta blir ett än mindre bekymmer när barnet regelbundet börjat äta fast föda. Man kan dock fråga sig ifall vitamininjektioner verkligen är nödvändiga med tanke på att spädbarn överlevt och till och med frodats utan dessa i tiotusentals år?
Eller kan det vara ett knep från läkemedelsindustrins sida att göra injektionerna till en återkommande kassako? (som med covid-vaccinerna). För ifall alla nyfödda behöver ta injektionen vid födseln innebär det ständigt återkommande inkomster för BigPharma, förutsatt att födelsetalen inte sjunker. Samtidigt vet man att de flesta nyblivna föräldrar (särskilt mödrar) tar efter de flesta expertråd som ges gällande deras barns hälsa.
Även bland vuxna är bristsjukdomar på K-vitamin väldigt ovanliga då vitaminet tillverkas av bakteriefloran i magen och absorberas lätt via fettet i många livsmedel. Det lagras även i levern, varför vitaminet inte behöver intagas genom kosten dagligen. Brister uppstår i princip endast hos de som äter en väldigt ensidig kost, har nedsatt förmåga att uppta fett, problem med levern, långvarig diarré eller lider av allvarliga mag- och tarmsjukdomar.
Dödsfall som skapat uppmärksamhet
Det är i kölvattnet av ett uppmärksammat dödsfall i Storbritannien nyligen – där en för tidigt född pojke avled efter en svårstoppad hjärnblödning – som vitaminet åter har kommit på tapeten. I detta fall sägs det bero på sjukvårdarna som felaktigt noterat att William Moris-Patto hade fått vitaminijektionen, varpå han drabbades av en hjärnblödning som inte gick att hejda.
Hjärnblödningar är något som drabbar cirka 1,7 procent av alla nyfödda som inte fått vitamininjektionen vid födseln, säger Battersby. Olikt A, B, C, och D-vitaminer – som de flesta känner till – berättas sällan om det livsviktiga K-vitaminet som kan vara extra svårt för ammande spädbarn att få i sig då bröstmjölken sällan innehåller tillräckliga mängder av det, säger hon.
Ett uttalande som återigen kan tyckas underligt då spädbarn verkat klara sig utmärkt på bröstmjölk i årtusenden.
Vad är K-vitamin och varför behövs det?

Förutom att hjälpa blodet att levra sig behövs K-vitamin vid tillverkningen av benproteiner likt osteocalcin, vilka är nödvändiga för att förhindra försvagning av benstommen, säger Battersby till The Telegraph. Flertalet studier har påvisat vitaminets betydelse i kosten då det kan minska risken för höftfrakturer och bibehålla benstyrkan, likaså den minskade risken för förhårdnade artärer, vilka kan leda till hjärtattacker.
Även för spädbarn kan det vara en fråga om liv och död fall barnet drabbas av en inre blödning i antingen hjärnan eller magen. Detta ska vara skälet till att pediatriker i Storbritannien (och Sverige) – sedan mer än 60 år tillbaka – rekommenderat nyfödda att få dessa syntetiska vitamininjektioner i förebyggande syfte. En injektion som vanligtvis ges i lårmuskeln.
Injektionen ska, enligt Battersby, räcka fram till dagen de kan börja äta fast föda och få i sig K-vitamin via kosten. För de för tidigt födda barnen är det extra viktigt då de är mer benägna att råka ut för näringsbrister och har skörare blodkärl än de friska nyfödda.
Vilka får inte injektionen? Finns det alternativ?
Att både förebygga och åtgärda framtida brister på K-vitamin (och livshotande tillstånd) hos den nyfödde är därmed väldigt enkelt, säger Battersby. Trots detta finns det fortfarande föräldrar som försöker förhindra sina barn från att få denna livsviktiga injektion, fastän de är få (omkring en procent).
Skälet är att vissa – dock inte alla – vaccinskeptiska föräldrar tror att vitamininjektionerna är desamma som vaccinerna, en andel som ökat i samband med covid-pandemin, säger Dr. Battersby. Det finns även orala Vitamin-K-tillskott, vilka dock kräver tre doseringstillfällen och inte tas upp lika bra av kroppen.
Hon säger att det inte finns anledning till oro då K-vitamin-injektionen är väldigt säker att ta. De vanligaste fabrikaten endast innehåller K-vitamin, vatten och en liten mängd konserveringsmedel som förlänger utgångsdatumet. Det är inte heller försent att ändra sig, så länge barnet är yngre än sex månader då fördelarna fortfarande kan erhållas.
Det finns dock de som säger att deras spädbarn klarat sig alldeles utmärkt utan vitamin-K-injektioner och att de till och med kan vara skadliga. Det kan ligga viss sanning i påståendena då kvinnan ifråga är väldigt påläst och det är väl samtidigt föräldrarna som känner sina barn bäst? Därför vore väl det kanske bästa att fortsätta ge spädbarnet dess naturliga föda, det vill säga bröstmjölk?
Det är svårt att föreställa sig att majoriteten av alla nyfödda blödde till döds förr i tiden, innan det fanns vitamin-K-injektioner.
Men vilka livsmedel är det som innehåller K-vitamin ifall man som vuxen oroar sig för bristsjukdomar?
Livsmedlen som innehåller vitaminet
Generellt sett är K-vitaminbrist något som förknippas med svåra svältsituationer och undernäring där framförallt fettet (i synnerhet det animaliska) är begränsat. Därför finns det en viss risk med extrema lågfettdieter. Att få i sig alltför mycket K-vitamin och drabbas av förgiftning är extremt ovanligt och i princip omöjligt via vanlig fast föda.
Men i vilka livsmedel hittar man K-vitamin? Framförallt i rött kött, äggula, mejeriprodukter (helfeta) och vissa grönsaker som till exempel spenat, brysselkål, grönkål och broccoli. Här kan även fermenterade livsmedel höja nivåerna då de kan hjälpa magens bakterieflora att producera mer av vitaminet.
Man bör dock ta med biotillgängligheten med i beräkningarna då vitaminet tas upp lättare från animalier, liksom förekomsten av antinäringsämnen i gröna bladgrönsaker (ämnen som hämmar näringsupptaget) som i större mängder kan skapa många problem i kroppen.