Möjligheterna att utöka övervakningen på allmänna platser ska underlättas, enligt ett förslag från regeringen. Att förebygga brott värderas högre än den personliga integriteten.
Kommunerna ska inte behöva söka tillstånd för att få sätta upp kameraövervakning på allmän plats, vilket har krävts tidigare. Det föreslår regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna (SD), rapporterar TT.
Resonemanget bakom förslaget är att det utgör en del i brottsbekämpningen. Att den personliga integriteten inskränks för den vanlige medborgaren, verkar inte bekymra de inblandade politikerna, däribland justitieminister Gunnar Strömmer (M), som säger att det även utgör en stor integritetsförlust att inte våga röra sig ute i samhället, av rädsla för att utsättas för brott.
Den sverigedemokratiske ordföranden i justitieutskottet, Richard Jomshof, säger att kameraövervakning har en trygghetsskapande effekt, medan Kristdemokraternas talesperson, Torsten Elofssson, hade velat gå längre och ha kameraövervakning i realtid.
Att inte sätta in mer åtgärder på att få bukt med kriminaliteten (såsom gripanden och utvisningar), istället för att inskränka den personliga integriteten för den genomsnittliga medborgaren, berörs inte av politikerna.