Så vill ex-ministern kringgå grundlagen för att förbjuda koranbränningar

Vågen av offentliga koranbränningar har skapat något av panik i Maktsverige, och nu kommer ett förslag från en före detta socialdemokratisk justitieminister om en snabb genväg för att få stopp på eldningarna av koraner. Juridiskt har han dock dåligt på fötterna.

Thomas Bodström var justitieminister i två socialdemokratiska regeringar. Hans agerande under sin mest aktiva tid, gjorde i flera sammanhang att förtroendet för honom vacklade i breda kretsar. Bland annat satt han i bolaget Allras styrelse under den mest kritiska tiden, och en utnämning av Bodström till landshövding drogs tillbaka på grund av det förtroendeglapp som detta styrelsemedlemskap medförde.

Nu föreslår han lösningar på ”problemet” med offentliga koranbränningar som gör att Turkiet lägger veto mot Sveriges NATO-medlemskap. Han har dock svagt stöd för sina idéer i svensk lagstiftning och rättstillämpning.

Regeringsförordning går snabbt att införa – men väger lätt mot lag och grundlag

Bodström vill att regeringen ska lösa koranbränningsproblemet snabbt med hjälp av en förordning, som utfärdas av regeringen själv, och därmed koppla förbi den långa normala lagstiftningsprocessen med remiss, utredning, beredning, lagrådsgranskning och annat. Det meddelar Sveriges Radio.

Han stöder sig antagligen på Regeringsformen 8 kap. Men i Regeringsformen 8 kap. 7 § 2 stycket står det just att föreskrifter av detta slag, som gäller grundlagen (och specifikt Yttrandefrihetsgrundlagen) ska meddelas av Riksdagen. Regeringen har inte befogenhet att inskränka grundlagen med förordningar, inte ens med delegation från riksdagen.

Skulle det utgå en förordning med Bodströms föreslagna innehåll, så skulle en förvaltningsrätt undanröja den eftersom grundlag går före lag och än mer före regeringsförordningar. Det är också lite av vad som har skett under våren och sommaren, där polisen har försökt stoppa koranbränningar med stöd av Ordningslagen men fått nej i förvaltningsdomstol, just därför att grundlagen går före.

Ett förslag som Bodströms, som pekar ut just bara koraner som förbjudna att hantera illa eller bränna under en offentlig manifestation, behöver inte bara gå den långa normala vägen med remiss, utredning, beredning, lagrådsgranskning och annat för att faktiskt kunna förverkligas.

Det behöver rent av beslutas med omröstning i två riksdagar efter varandra, eftersom det gäller en grundlagsändring. Det står inte klart om det ens finns majoritetsstöd för det ingreppet i den grundlagsskyddade yttrandefriheten i den nuvarande riksdagen, och än mindre i nästa riksdag.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

 1. Fnys !! Jasså TB är nykter nu ???
  Hans kollega den rödnäste fånen söp ju ihjäl sig .
  TB var ju dessutom inblandad i ALLRA skojeriet.
  TB var fö. påtänkt som Landshövding !!! i Sthlm…med tjänstebostad i Tessinska Palatset ….

  men det fick avstyras….TB kunde/kan inte uppföra sig i möblerade rum. Dricker på tok för mycket –röker inomhus , umgås med slödder ,….
  Jo..det är just en ” snygg figur ”

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter