Så vill regeringen bekämpa den grova brottsligheten

Regeringen har idag presenterat ett antal förslag som är tänkta att slå mot den grova brottsligheten. Samtidigt upprörs socialdemokrater över att kriminella ska bekämpas.

Under onsdagsförmiddagen höll justitieminister Gunnar Strömmer en pressträff tillsammans med riksåklagaren Petra Lundh, där han presenterade en rad förslag som regeringen vill använda för att kunna bekämpa den organiserade brottsligheten.

Några av förslagen som presenterades var:

  • Skärpta straff för vålds- och sexualbrott
  • Slopad mängdrabatt
  • Dubbla straff för gängkriminella
  • Mindre hänsyn till personliga omständigheter för den som begått grova brott

Det kommer dock att dröja till åtminstone 2025 innan det kan bli aktuellt att eventuellt genomföra förslagen. Först ska riksåklagaren utreda dessa, vilket beräknas ta ungefär två år.

Risk att bli luftslott

Sven-Erik Alhem. Skärmavbild: Youtube/ 
Expressen
Sven-Erik Alhem. Skärmavbild: Youtube/ Expressen

Reaktionerna på förslagen har varit blandade. En som anser att det finns positiva möjligheter med förslagen, är Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem.

Till Expressen säger han att han välkomnar ett större fokus på brottsoffren, snarare än gärningsmännen. Men för att det ska kunna bli någon positiv förändring krävs att det inte stannar vid att det talas om straffskärpningar om rättsväsendet inte kan leva upp till förslagen.

– Om de kriminella inte märker av någon skillnad, riskerar det att bli ett luftslott och då kan det stärka de gängkriminellas uppfattning om att de själva sätter normerna för sitt agerande och beteende.

Bland annat måste myndigheterna få större möjligheter att faktiskt kunna sätta dit de kriminella. Risken finns att många drar sig för att vittna mot de gängkriminella och då måste myndigheterna ha andra möjligheter för att kunna få bevis.

Alhem föreslår ökade möjligheter för kameraövervakning och att kunna hacka gängkriminellas kommunikation. Detta innebär dock stora risker för att även laglydiga medborgare utsätts för intrång i sin integritet och privatliv, vilket Frihetsnytt tidigare har tagit upp.

Kan ”drabba” andra kriminella

Ardalan Shekarabi. Foto: Wikipedia/ Poltikerveckan Almedalen
Ardalan Shekarabi. Foto: Wikipedia/ Poltikerveckan Almedalen

Alla är dock inte positiva till förslagen. En som är kritisk till förslagen är Socialdemokraternas rättspolitiska talesman Ardalan Shekarabi. Till SVT säger han att förslagen framförallt ”påverkar” personer som begår mindre allvarliga brott. De reformer som nu presenterats menar han ”slår ut mot alla”.

Vi bevittnar ytterligare ett löftesbrott av regeringen. Det Moderaterna lovade innan valet var att fokusera på att stoppa gängkriminaliteten, men nu fokuserar man på att sätta medborgare som begår mindre allvarliga brott i fängelse.

Varför det inte finns ett stort värde i att även sätta dit ”mindre allvarliga” brott (vad som ingår i denna kategori förklaras inte) går Shekarabi dock inte in på.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter