Sabaton blir ”Årets folkbildare” 2022

Det historiskt inriktade hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till ”Årets folkbildare” 2022. Samtidigt har Aftonbladet och Expressen utsetts till ”Årets förvillare”.

Det är föreningen Vetenskap och Folkbildning (VOF) som utnämnt hårdrocksbandet Sabaton till ”Årets folkbildare”. Anledningen är de historiska låttexterna, som skildrar skeenden på ett korrekt sätt och ger publiken mer information än vad som ryms i texterna, skriver VOF.

Bandets låtar domineras mycket av andra världskriget, men de senaste tio åren har de breddat sitt fokus. 2012 släppte de albumet Carolus Rex, som handlar om den svenska stormaktstiden, med låtar om framförallt Gustaf II Adolf, karolinerna och Karl XII. Albumet blev en enorm succé och ledde till att Sabaton 2013 blev det andra svenska bandet någonsin, efter Europe, att sälja platinum och utgör deras mest sålda album, enligt Sabaton 2016.

Inför inspelningen av Carolus Rex tog bandet hjälp av historikern Bengt Liljegren, som bland annat skrivit Karl XII: En biografi och flera andra böcker som rör svensk historia, rapporterade Sveriges Radio.

I en intervju med Svenska Dagbladet 2012 betonade Sabaton att det inte fanns någon politisk agenda med deras låtar, eller det faktum att de spelar svenska nationalsången på sina konserter.

Folkbildningspriset består av 50 000 kr. Några av bandets mest hyllade låtar är ”En livstid i krig” (se nedan), ”Carolus Rex” och ”Livgardet”.

Medan Sabaton hyllas för sina låttexter, så fick etablissemangsmedierna Expressen och Aftonbladet dela på den mindre hedervärda titeln ”Årets förvillare”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter