UK: ”Conservatives” återanvänder avskydd politiker

Boris Johnson förhandlas som premiärminister för andra gången

Den kontroversielle före detta premiärministern förs fram av massmedia, som erättare till den inkompetenta Liz Truss som nyligen avgick. De övriga kandidater som partiet för fram är om möjligt ännu mindre populära – men nykomlingen Penny Mourdant är ett oskrivet kort.

Efter att Liz Truss under torsdagen gick ut med att hon avgår som Storbritanniens premiärminister, började genast aspiranter till posten att träda fram.

En är Rishi Sunak, en mangementkonsult med pakistanska eller indiska rötter som har svårt att vinna förtroende hos andra än storfinansen. En annan är Penny Mordaunt, en medelålders fröken och före detta yrkessoldat som har transvestitpolitik som en viktig punkt på programmet. Mourdaunt har även utmärkt sig genom att uppvisa en sällsynt politisk egenskap – humor.

Den kandidat som förs fram av Reuters är emellertid den besynnerlige före detta premiärministern Boris Johnson, vars misslyckande var bakgrunden till att Liz Truss fick chansen. Johnson är inte en okontroversiell person, ens i Tory-kretsar. Han drev igenom nedstängningar i Storbritannien och avkrävde distans och självisolering på grund av covid-sjukan, som han inskärpte var ytterst farlig. Därefter uppträdde han själv på fester och avslutade med att ljuga för Underhuset när han blev förhörd om festerna.

Avgörs den kommande veckan

Om Johnson skulle säkra det stöd som krävs är det han som kommer att tävla med Mordaunt och Sunak om posten när Tories ska välja sin nya ledare och premiärminister på fredag, 28 oktober.

Nomineringarna ska ha kommit in senast 14:00 på måndag och personen som ställer upp måste ha fått åtminstone 100 nomineringar. I nuläget verkar endast Sunak ha nått det antalet, rapporterar BBC.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter