Underrättelsetjänst pekas ut bakom israeliska protester

Protesterna i Israel mot regeringens, numera pausade, rättsreform pågår fortfarande. Nu pekar uppgifter mot att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad spelar en stor roll i att elda på protesterna.
Israels premiärminister., Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Avi Ohayon
Israels premiärminister., Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Avi Ohayon

Den omfattande läckan som drabbat det amerikanska försvarsdepartementet i Pentagon fortsätter att offentliggöra extremt känslig information. Tidigare under söndagen kunde Frihetsnytt rapportera om hur information om den ukrainska vapensituationen kommit ut, samt hur många som kan ha dött på respektive sida i det pågående kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Nästa uppmärksammade del av läckan gäller Israel, ett av de länder som har starkast band till de amerikanska myndigheterna. Enligt de läckta underrättelserna ska den israeliska säkerhetstjänsten Mossad ha blandat sig i de pågående protesterna mot den nya israeliska regeringen, ledda av premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar Washington Post.

Ett farligt vågspel

Enligt ett läckt dokument ska ledande företrädare inom Mossad ha förespråkat att spionmyndighetens anställda, samt israeliska civila, ska gå ut och protestera mot regeringen. Om detta stämmer innebär det ett enormt skifte i hur Mossad ställer sig till israelisk inrikespolitik.

David Barnea. Foto: Wikipedia/ U.S. Embassy Jerusalem
David Barnea. Foto: Wikipedia/ U.S. Embassy Jerusalem

– Om detta är korrekt innebär detta en dramatisk förändring av förfarandet för Mossads ledning och placerar Israel på ett aldrig tidigare skådat territorium, säger Nathan Sachs, en israelisk forskare vid tankesmedjan Brookings Institution, till Washington Post.

– Om de organiserar sig mot Netanyahus reformer i egenskap av officiell myndighet, då är det en sann skandal, fortsätter Sachs, Det är en linje som Mossad inte ska passera och du kan förvänta dig återverkningar.

Med tanke på att Mossads högsta chef, David Barnea, fick sin post av just Netanyahu, skulle detta innebära ett enormt farligt vågspel för organisationens högsta ledning. Men Barnea har officiellt hållit sig tyst om protesterna och har varken uttalat kritik eller stöd för Netanyahu.

Uppgifterna förnekas

Att Mossad skulle vara inblandande i omstörtande verksamheter som riktas mot regeringen förnekas av de israeliska myndigheterna. På Twitter skriver premiärministerns kabinett att ingen ledande företrädare för Mossad varit inblandad i demonstrationerna.

Det spekuleras dock på Twitter om det är ett försök från myndigheterna att dölja en begynnande splittring mellan regeringen och Mossad, alternativt att det är den amerikanska spionorganisationen CIA och USA:s president Joe Bidens kabinett som försöker destabilisera Netanyahus högerregering.

Enligt New York Times har anställda på lägre positioner inom Mossad deltagit i protesterna, men detta har skett först efter att de ansökt om och fått tillstånd att delta, så länge de inte offentliggör sin anställning inom Mossad.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter