Sällsynt metallfyndighet i Kiruna är Europas största

En stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller har hittats vid gruvbolaget LKAB:s gruva i Kiruna och ska utgöra den största fyndigheten i Europa. Kineserna dominerar i nuläget gruvdriften av sådana metaller, och fyndet kan möjliggöra ett ökat oberoende av Kina.

I Per Geijer-området i Kiruna har en enorm fyndighet av järn, fosfor och sällsynta jordartsmetaller nyligen påträffats av gruvbolaget LKAB. Detta är den största ansamlingen som påträffats i Europa, och då är det bara en liten del av området som har undersökts, rapporterar Svenska Dagbladet.

Jordartsmetallerna används bland annat till produktionen av vindkraftverk och elbilar. I nuläget dominerar Kina helt gruvdriften och raffineringen, vilket gör att marknaden är utlämnad på deras nåder. Enligt Jan Boström, Vd och koncernchef på LKAB, innebär detta att Kina kan bestämma om de ska leverera råvaror eller endast färdiga bilar.

Men tack vare den nya fyndigheten kan Sverige mycket väl ta upp konkurrensen med kineserna. Det beräknas dock ta runt 10 till 15 år innan brytningen kan komma igång.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar