Salman Rushdie attackerad

Den kontroversielle indisk-brittiske författaren Salman Rushdie har knivhuggits under ett framträdande i Buffalo väster om New York.

Den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie gjorde sig ett namn på 1980-talet när han drog på sig en fatwa (muslimsk dödsdom) från Irans dåvarande religiöse ledare Ayatollah Khomeini för verket Satansverserna.

Under fredagen skulle han hålla i ett litterärt framträdande på Chautauqua Institution i staden Buffalo strax väster om New York.

Väl uppe på scenen attackerades han av en man i svart mask som knivhögg honom flera gånger i halsen, rapporterar bland annat The Telegraph.

På kort tid agerade både säkerhetspersonal och publik som snabbt kunde frihetsberöva gärningsmannen. Rushdie skickades snabbt med helikopter till sjukhus och enligt delstatens guvernör Kate Hochul var han ”vid liv och hade flugits till säkerhet.”

BBC rapporterar att det i nuläget inte finns något tydligt motiv bakom attacken, men att det sannolikt har med fatwan att göra. Dödsdomen från den muslimska världen har aldrig upphävts och det ursprungliga priset på författarens huvud – 3 miljoner dollar – höjdes 2012 med ytterligare 500 000 dollar av en religiös stiftelse i Iran, trots att den iranska regeringen distanserat sig från den.

Satansverserna publicerades 1988 och var tänkt att skildra en migrants upplevelser i Västvärlden, men på grund av skildringen av profeten Muhammed retade den upp den muslimska världen, vilket resulterade i ovan nämnda dödsdom som tvingade författaren under jorden i 10 år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter