Sam Bankman-Fried gripen i Bahamas

Under gårdagen, måndag den 12 december, greps Sam Bankman-Fried i Bahamas. Bankman-Fried är grundare till den kraschade kryptobörsen FTX. I samband med kraschen försvann 8 miljarder dollar.

Sam Bankman-Fried grundade kryptobörsen FTX 2019 och i juli 2021 nådde företaget sin topp med över en miljon användare. FTX hade sitt huvudkontor i Bahamas och den 11 november 2022 sattes företaget i konkurs.

När FTX kraschade påverkades alla kryptovalutor som sänktas kraftigt, detta har fått många att spekulera i att FTX var en medveten operation för att sänka den nya tidens digitala valutor.

8 miljarder dollar försvann

Bankman-Fried var känd som en av de största donatorerna till demokratiska partiet i USA. I samband med det nyligen avslutade mellanårsvalen bidrog Bankman-Fried med 39,826,856 dollar till Demokraterna, jämfört med George Soros som bidrog med 128,485,971 dollar.

Spekulationer har uppkommit om att en del av de 8 miljarder dollar som försvann i samband med konkursen kan ha hamnat hos demokraterna. Var dessa pengar finns idag är ännu inte utrett och förhoppningar finns att det ska komma fram när Bankman-Fried ställs inför rätta.

Riskerar utlämning till USA

Myndigheterna i Bahamas grep Bankman-Fried efter att amerikanska åklagare väckt åtal enligt New York Times. Chefsåklagaren i Bahamas, Ryan Pinder, sa under måndagen att Bankman-Fried kommer att överlämnas till USA så fort en formell förfrågan skickas ut.

Bankman-Fried har varit föremål för en utredning av USA:s justitiedepartement ändå sedan FTX ansökte om konkurs den 11 november. Åtalet väntas offentliggöras under dagen och enligt New York Times kommer flera fall av bedrägeribrott och penningtvätt finnas bland åtalspunkterna.

Många förlorade allt

När Bankman-Fried konkurslade FTX och över 8 miljarder dollar försvann förlorade många som använt hans kryptobörs allt de hade. I en intervju i CNBC läser programledaren upp ett inskickat brev från en amerikan som förlorat sina livsbesparingar. I brevet får Bankman-Fried frågan ”Varför stal du mina livsbesparingar”. Hör hela brevet genom att se videon med start 1:35 nedan.

Nu hoppas många att få upprättelse efter det som hänt och att Sam Bankman-Fried åtalas, fälls och får sona för sina brott.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter