Samarbete mot illegal invandring på väg mellan Italien och Nordafrika

Länderna i både Sydeuropa och Nordafrika vill åtgärda den stora strömmen av illegala migranter som tar sig över Medelhavet från Nordafrika till bland annat Italien. Nu har Italien, Tunisien och Libyen börjat diskutera ett samarbete för att få stopp på massmigrationen.

Under den gångna veckan har Italiens nationalistiska premiärminister Giorgia Meloni haft möten med representanter för den tunisiska och libyska regeringen, angående hur man ska åtgärda problemet med migranter som med båt tar sig över Medelhavet till Italien, rapporterar Il Giornale.

Under tisdagen den 6 juni besökte hon Tunisien, där hon mötte president Kais Saied, som även han är en uttalad motståndare mot den massinvandring som drabbat Tunisien. Under onsdagen den 7 juni träffade hon Libyens tillfällige premiärminister Abdul Hamid Dbeibeh.

Enligt en sammanställning av det italienska inrikesministeriet har 51 738 personer tagit sig illegalt med båt till Italien, bara under 2023. Av dessa avreste 25 937 personer från Tunisien, 22 462 personer från Libyen, medan resten, 3 339 personer, avreste från Algeriet och Turkiet.

Länk mellan Europa och Nordafrika

Melonis mål är att agera en länk mellan regeringarna i Nordafrika, som är trötta på migranter som flockas till deras länder, lockade av löften om asyl och uppehållstillstånd i de nordeuropeiska välfärdsländerna, och representanter för bland annat EU och IMF (Internationella Valutaonden). Tunisien är i stort behov av ekonomiskt stöd och Meloni åtog sig att få igenom ett sådant stöd till Tunisien.

Om det här lyckas och Meloni kan få ihop ett samarbete med de nordafrikanska länderna, kan det mycket väl innebära en kraftig inbromsning av den illegala invandringen över Medelhavet, som uppmuntras av cyniska människosmugglare och migrantaktivister.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Italiens måste haft det riktigt bra på ” musses” tid…..inga av denna tids plågor.
    Jo..Italienarna bör hålla sig borta från alla former av krig .
    ”Musse” sa själv att italienare inte passar till sådant.
    Italienare skall hålla sig till att designa kläder , förföra kvinnliga turister , sjunga och spela teater mm.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter