Nya rön om bakterietarmflora med betydelse för hälsa och allmäntillstånd kommer emellertid nu från ett lite oväntat håll.
Forskare har konstaterat att urtidsfolk och dagens naturfolk (folk som mest lever som jägare och samlare) har samma sorts tarmbakterieflora, och att denna i viss mening är den naturliga för människan, som utvecklas om det inte tillkommer några störande omständigheter.
Denna flora var den absolut vanligaste ända fram till 1700-talet även i västerlandet och kopplas ihop med god hälsa, men framför allt frånvaro av autoimmuna sjukdomar som diabetes. Någon gång efter industrialismens genombrott påbörjades utvecklingen i västerlandet mot dagens mindre gynnsamma tarmbakterieflora, rapporterar Svenska Dagbladet.
Frank Maixner, mikrobiolog vid forskningsinstitutet Eurac Research i Bolzano, har gjort mycket informationsrika fynd i en saltgruva från bronsåldern.
Fynden visar att tarmbakteriefloran hos de som arbetade i gruvan påminner mycket om densamma hos dagens jägar- och samlarbefolkningar, till exempel hos yanomami-indianerna i norra Sydamerika. Även Ötzi, mumien efter den så kallade ”ismannen” som hittades i italienska alperna efter cirka 5000 år, ger samma information efter undersökningar.
Hälsa och varierad kost
Ett nyckelbegrepp är bakterien Prevotella Copri, som utvecklas desto bättre ju mer fibrer och ju mer varierat man äter, och som är vanlig i ur- och naturfolkens respektive tarmbakteriefloror. Forskare misstänker att dagens västerlänningar, som i stor utsträckning har tappat bort Prevotella, har blivit mer känsliga för kolhydrater (ett diabetessymptom) av just den anledningen.
Probiotik är en något omstridd alternativ medicinsk metodik som bland annat går ut på att ge människor probiotika, något som definieras som “levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem” (WHO 2002).
Det återstår att se om de här senaste forskningsrönen kan vävas ihop med en lite omvärderad probiotik till förmån för många västerlänningars hälsa.