Samnytts ansvarige utgivare får fängelse för yttrandefrihetsbrott

Alternativmedian Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind har dömts till fängelse för artiklar där man riktat kritik mot en person som massanmält ett stort antal maktkritiker.

Under måndagen meddelade Stockholms tingsrätt domen mot journalisten Mats Dagerlind, ansvarig utgivare på Samnytt. Han stod åtalad för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal mot personen bakom föreningen Näthatsgranskaren. Det är en organisation som blivit ökänd för att leta upp invandringskritiska inlägg på internet och därefter anmäla personerna bakom inläggen för hets mot folkgrupp.

Mats Dagerlind. Skärmavbild: Youtube/
Nya Tider
Mats Dagerlind. Skärmavbild: Youtube/ Nya Tider

Vill skrämma folk till tystnad

Personer som har granskat personen bakom Näthatsgranskaren har blivit anmälda för förtal. Frihetsnytt har tidigare rapporterat hur opinionsbildarna Lennart Matikainen och Åsa Vesterberg blivit dömda för förtal av samma person.

Det här är en metod som använts för att skrämma folk till tystnad. Genom att använda rättsväsendet framställs de utpekade personerna som brottsliga och många vågar inte göra motstånd, av rädsla för att drabbas av ännu värre repressalier.

”Blir bara värre om man viker sig”

En som dock har valt att göra motstånd är Lennart Matikainen. Han berättar för Frihetsnytt att han inte kommer att ge sig, utan tar striden i varje instans om det behövs.

Det blir bara värre om man viker sig för honom, säger Matikainen till Frihetsnytt.

Dagerlinds egentliga brott: är ansvarig utgivare på Samnytt

Brotten som Dagerlind ska ha begått är att Samnytt har publicerat artiklar om denna person. Att bli utsatt för granskning och kritik har han ansett utgör förtal. Eftersom Dagerlind är ansvarig utgivare innebar det att det är han som åtalas, även om det inte är han själv som skrivit artiklarna.

Det här är dock inget mål som någon åklagare har drivit, utan personen har använt rättsväsendet för att driva ett enskilt åtal1.

Dagerlind döms till fängelse i en månad och ska även betala skadestånd på 20 000 kr till personen som drivit åtalet. Domen kan dock överklagas inom 21 dagar till Svea hovrätt.

Frihetsnytt har kontaktat Dagerlind för en kommentar om domen, men han avböjer att uttala sig.

 1. Ett enskilt åtal är ”åtal som väcks av en enskild person, målsäganden, och inte av åklagare. Vissa brott, framförallt ärekränkningsbrott, får inte åtalas av en åklagare utan lov av den som brottet riktade sig mot. Även vid brott som faller under allmänt åtal kan enskilt åtal väckas om åklagaren beslutar att inte åtala.” Källa: Åklagarmyndigheten []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Herregud !!!
  Jag läste nyss en bok som heter STASI och handlar om DDR och Stasi.

  Man känner igen mycket .

  Men av en slump hittade andra dokument på nätet
  som rör svenska säpo …. t.e.x .hur säpo bevakade makarna Oredsson och Lundehäll på Ellös..

  Det står visserligen att dessa var politiskt helt obetydliga…men år ut och år in har man öppnat brev , spionerat på makarna O i deras sommarstuga , man har samlat namn , tagit bilnummer , alla som kanske av nyfikenhet gått på en samling har registrerats av säpo —och sedan sett till att dom inte får någon anställning .

  Carl-Ernfrid Carlberg och Carlbergska stiftelsen var tydligen ett bekymmer för säpo. Carlberg stöttade olika nationellt sinnade grupper . Kvällspressen hetsade mot Carlberg , men Carlberg var så förmögen att det inte spelade någon roll.

  Jodå—man känner igen mycket !!!

  Jag drömmer om en dag då dom svenska säpoarkiven öppnas !! 😉

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter