Öser skattepengar över alla grupper, men inte vita
Det demokratiska styret i San Francisco Bay Area har infört ett rasistiskt bidragssystem som är tänkt att stärka andra grupper än vita. Kritiker påtalar att detta strider mot konstitutionen och redan har projektet börjat ändra sina formuleringar efter kritiken.
Demokraterna i San Francisco Bay Area i Kalifornien har inlett ett bidragssystem som är tänkt att gynna olika minoritetsgrupper – förutom vita.
Det rör sig om tre initiativ: Black Economic Equity Movement, som ska ge unga svarta 500 dollar i månaden; Abundant Birth Project, som ger 1000 dollar i månaden till svarta och stilla havs-mödrar; Guaranteed Income for Transgender People, som garanterar 1200 dollar i månaden till svarta, indianska och färgade transsexuella.
Allting finansieras genom skattsedeln från nationella hälsoinstitutet, Kaliforniens socialtjänst, samt San Francisco stad, rapporterar The Washington Free Beacon.
Väcker kritik
Att diskriminera människor på grund av deras hudfärg är olagligt i USA, enligt bland annat den 14 grundlagsändringen i konstitutionen och Civil Rights Act från 1866 och 1964.
Av just den anledningen väcker Demokraternas identitetspolitiska planer hård kritik. Dan Morenoff, verkställande direktör på American Civil Rights Project, menar att dessa bidragsprogram bryter mot de ovan nämnda lagarna, då dessa diskriminerar på raslig bas.
Liknande program har införts i delstaterna Mississippi och Georgia, men där har projekten finansierats från stiftelser och fonder.
I det aktuella fallet är det dock skattepengar som finansierar projekten och då blir det en helt annan fråga, enligt David Bernstein, professor i konstitutionell lag på George Mason Law School. Om offentliga medel används, då bryter den rasistiska diskrimineringen mot konstitutionen.
Kritiken har redan fått de inblandade att backa och hävda att man inte använder sig av rasliga kriterier, medan det nationella hälsodepartementet påstår att man riktar sig till alla San Franciscobor, dock med specifikt fokus på svarta och minoritetsgrupper.