SÄPO: Trehörning på krigsstigen – ”förtroende för politikers beslut undergrävs”

Under onsdagens pressträff kastade SÄPO handskarna – med gemensamma krafter blåser man till kamp för att tillsammans med pressen bekämpa medborgare som inte tror på allt som politikerna säger. Särskilt om medborgarna tar sig orådet att berätta om sin vantro offentligt. Men massmedierna var likgiltiga. Däremot fylldes Twitter av rasande reaktioner mot det polisiära övertrampet. Säkerhetsmyndighetens inkvoterade begåvningsreserv höljer sig i tystnad.

Vid en presskonferens igår tisdag förklarade SÄPO för de församlade medierna att det traditonella attentatshotet från våldsbejakande islamism kvarstår. Men även ett hot från ”våldsbejakande högerextremism består, och ökar delvis”.
Hotet mot demokratin blir mer framträdande dundrar Susanna Trehörning, vars titel är ”biträdande chef för kontraspionage och författningsskydd”.

SÄPO:s häpnadsväckande tweet av igår, som fick hundratals häpna svar.

Beundran för STASI:s efterträdare

Sverige har, som många känner till, en grundlag medan andra länder har en författning. Åter andra har en konstitution. När fru Trehörning skulle få sin titel valde SÄPO ändå ordet ”författningsskydd” istället för det mer riktiga ”grundlagsskydd”. Detta kan bara förmodas vara en avledning från tyskan.

Damernas tyska kollegor, ”Bundesamt für Verfassungsschutz” är en enorm myndighet, med avdelningar i varje delstat. ”Författningsskyddet” värderas högt, kanske högre än någonting annat av landets politiker, som ger myndigheten i stort sett obegränsade resurser. Myndighetens uppgift är att trakassera och misstänkliggöra tysklandsvänliga partier, rörelser och privatpersoner.

SÄPO:s tyska motsvarighet har en kår av infiltratörer, så kallade ”V-Männer”, enligt mönster från DDR. Vid myndighetens välkända försök att förbjuda det tyska partiet NPD, Nationaldemokraterna, ägnades först ett årtionde åt att infiltrera partiet, därefter följde en fyraårig rättsprocess för att få partiet förbjudet. Tysklands högsta domstol tog emellertid hänsyn till avslöjanden om att de flesta av de partimän som hade uttalat de uppviglande yttranden som förbudsförfarandet grundade sig på i själva verket var anställda infiltratörer från ”författningsskyddet”. Dessa personer hade arbetat sig upp i partiorganisationen för att radikalisera NPD, i syfte att hjälpa sina överordnade att förbjuda det. Förbudsprocessen misslyckades. Men det så kallade författningsskyddet hade ändå lyckats skada partiet genom att man under fyra år hade givit allmänheten den felaktiga uppfattningen att verksamheten var olaglig.

De tyska författningsskyddarnas nya måltavla – AFD, Alternative für Deutschland. Här en av partiets EU-parlamentariker, Christine Andersson.

I dessa dagar arbetar det tyska författningsskyddet med att trakassera AFD, Alternative für Deutschland. AFD är ett av landets större riksdagspartier, som tidvis haft 15 procent av rösterna och som förväntas få egen majoritet i flera delstater vid nästa regionalval. Nyligen bekräftade en domstol att det så kallade författningsskyddet har rätt att bevaka och avlyssna hela AFD:s verksamhet, vilket naturligtvis är en stor hämsko mot medlemstillströmning och aktivism.

De konkurrerande riksdagspartierna, exempelvis De Gröna och CDU, hade ingen invändning mot beslutet. Tagesschau rapporterade att dessa partier istället började ställa nya krav mot AFD med anledning av det, ur demokratisk synvinkel, perversa domslutet. Kristdemokraten frågade sig exempelvis om ledamöterna från AFD verkligen ska få sitta kvar i inrikesutskottet, där man tillsammans med de andra partierna har ansvar för översikten av en rad myndigheter – exemplevis Bundesamt für Verfassungsschutz.

Försåtliga ordslingor från SÄPO

De enda våldsbejakande politiska extremister som finns i Sverige är som bekant riksdagspartiernas egna gatutrupper, nätverken av så kallade antifascister. Dessa, som även går under benämningen ”de trasiga och knasiga” har från tid till annan finansierats med skattemedel från Ungdomsstyrelsen, via Allmänna arvsfonden och av en liten grupp miljardärer. Däremot saknar vårt land våldsam högerextremism. Därför kan man via uteslutningsmetoden konstatera att det måste vara den nationella rörelsen och frihetsrörelsen som de kvinnliga säkerhetspoliserna bespetsar sig på. Inför den stora demonstrationen mot vaccinpass på Sergels Torg i januari 2022, som anordnades av Max Winter och hans flickvän Natalie Jonson, utfärdade SÄPO liknande varningar.

I försåtliga ordslingor buntar SÄPO-chefen Charlotte von Essen ihop islamister och spioner med den enorma mängden hederliga och demokratiska svenskar som är missnöjda med skrämselpropaganda, åsiktskorridorer och lögnaktiga myndigheter. Det finns också ett växande missnöje med den finansiella elitens skuggvälde och infiltration av vårt lands hjälplösa regeringar – förhållanden som vi här på Frihetsnytt mer än gärna upplyser om.

I sin fräckhet kallar SÄPO de missnöjda svenskarna för ”våldsbejakande högerextremister” som spridit ”konspirationsteorier och antistatliga budskap”. Det enda glädjande med de båda kvinnornas ordsvall är att de menar att oppositionella budskap ska ha fått ”en ökad spridning”.

Twitter rasar

I sin bisarra utläggning motiverar von Essen sin nya kampanj med att missnöjet bland svenskarna ”riskerar att på sikt undergräva förtroendet för samhällets institutioner, politikers beslutsfattande och statens legitimitet”. Det välkända faktum att demokrati är ett statsskick som både förutsätter och välkomnar ifrågasättandet av dåligt beslutfattande och bristande legitimitet är en ironi som uppenbarligen går förlorad hos den adliga myndighetschefen.

När SÄPO:s tyska motsvarighet avlossar sina spottloskor mot oppositionen brukar tjänstemännen kunna glädja sig åt en entusiastisk respons från massmedierna – så inte i Sverige. Massmedias rapporter från SÄPO:s presskonferens har genomgående ignorerat myndighetens oro för inhemsk politisk vantro och endast rapporterat de delar av kommunikén som gällde Ryssland, Kina och andra länder.

Twitter har emellertid inte ignorat de båda damernas övertramp. I skrivande stund hade inlägget 312 svar, varav minst 9 av 10 var starkt negativa mot myndighetens beteende.

Några av den flera hundra häpna reaktionerna på SÄPO:s utläggningar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter