Satellitramp i Kiruna blir verklighet 2023

Efter årsskiftet kommer den norrländska rymdbasen Esrange att kunna skjuta upp satelliter i omloppsbanan när den nya raketrampen invigs.

Den 13 januari 2023 invigs raketrampen på rymdbasen Esrange utanför Kiruna efter tolv års förberedelse, vilket kommer att göra det möjligt för Sverige att skjuta upp satelliter i omloppsbana. Det är även stort för hela Europa eftersom det blir kontinentens första anläggning för uppskjutning av satelliter, skriver Swedish Space Corporation (SSC) på sin hemsida.

Under de kommande åren beräknas tusentals satelliter skickas upp och 2040 kan uppemot 100 000 satelliter finnas i omloppsbana runt jorden, jämfört med 5 000 idag.

Dessa kommer att bidra till en utökad förståelse för rymden och jorden, samt stärka kommunikationen. Men det öppnar även upp för en utökad övervakning med så många satelliter runt planeten. Satellitkartorna i Google Maps har tagits fram på detta vis och för regeringar och myndigheter som har tillgång till tekniken kommer det att bli lättare att hålla kolla på alla som hamnar i blickfånget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter