Satsning på att bevara lokalhistorisk folktro

Lokalhistoria och folktro har den senaste tiden väckt ett allt större intresse över hela Sverige. Nu har ett museum tagit fram en bok om lokal folktro och de väsen som lokalbefolkningen trott har funnits i skogarna. Det ges även tips på var chansen är störst att träffa på ett väsen.

Det är Östergötlands museum i Linköping som gett ut boken Det förtrollade Östergötland, skriven av Björn Horgby, professor emeritus i historia, Björn Lilieblad, filosofie doktor i historia och avdelningschef vid avdelningen för Samlingar och Konservering vid Östergötlands museum, samt arkeologi- och etnologistudenten Mikaela Radakovic Kjäll.

När Östergötlands museum ger ut sina egna böcker är det alltid kulturarvet i Östergötland som står i fokus. I Det förtrollade Östergötland är utgångspunkten hur folk förr i tiden såg naturen som magiskt besjälad och befolkad av magiska väsen och varelser, som troll, älvor, näcken och tomtar.

I boken tas även en mer modern varelse upp av Björn Lilieblad, nämligen getmannen, som beskrivs som en ”modern vandringssägen och myt som har dykt upp de senaste fem åren”. Lilieblad berättar för SVT att det är en blandning av människa och get som kan ta vilken skepnad som helst, pratar konstigt och luktar fruktansvärt illa.

Rottrollen, av John Bauer, är ett lysande exempel på hur folktro och natur smälter samman. Bild: Wikipedia/ John Bauer
Rottrollen (1917), av John Bauer, är ett lysande exempel på hur folktro och natur smälter samman. Bild: Wikipedia/ John Bauer

Historia och tradition levandegörs i skogen

För Mikaela Radakovic Kjäll är det mest fascinerande hur folktron gör att landskapen blir magiska. Hon berättar hur det blir en helt ny känsla när man rör sig framförallt i skogarna och har med sig de berättelser som skapades av den mystik som finns där.

Den som någon gång har betraktat ett verk av konstnären John Bauer (1882-1918), slås av hur väl han lyckades smälta samman skildringar av troll, tomtar, älvor och jättar med den natur (oftast urskog eller berg) som de vistas i. När man går ut i en gammal mossig och granrik urskog, kan man lätt föreställa sig att den mossbeklädda stenen är ett skogstroll, att den utskjutande klippan är en jättes näsa, eller att diset en sommarnatt kommer från älvorna.

Där kan du möta väsen i Östergötland

Spökslottet Ekenäs i Östergötland. Foto: Wikipedia/ Kemitsv
Spökslottet Ekenäs i Östergötland. Foto: Wikipedia/ Kemitsv

Den som hoppas få möjlighet att träffa på ett väsen får tips i SVT:s inslag. Björn Horgby säger att det skulle vara på något av alla slott i landskapet som man kan träffa på spöken. På Ekenäs slott ska det finnas uppemot sju stycken, berättar han.

Det ska bland annat röra sig om en ung pojke vid namn Nisse som enligt legenden murades in av greve Mauritz Vellingk (som ägde slottet 1687-1727), efter att han hjälpt greven att göra sig av med hemliga dokument. För att inte riskera en eventuell läcka lät Vellingk mura in Nisse i det som idag kallas ”Nisses håla”. Hålan har aldrig öppnats och skulle det ske kommer både slottet och dess ägare att drabbas av en fruktansvärd olycka.

Enligt Lilieblad är det i Kisaskogarna (där han har sitt sommarställe) som man kan stöta på väsen som mylingar (spöken efter mördade odöpta nyfödda barn), troll och vättar.

Vill du veta mer?

Den som vill lära sig mer om nordisk folktro och sägner rekommenderas att ta del av folklivsforskaren och docenten i litteraturvetenskap, Ebbe Schöns (som avled den 4 augusti 2022) verk, samt illustratören Johan Egerkrans (vars illustrationer bär stora likheter med John Bauers) verk Nordiska väsen och Nordiska gudar.

Det går även att beställa Det förtrollade Östergötland hos de flesta bokhandlare, samt på muséets hemsida.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter