Satsning på lokalproducerade hasselnötter

Trots att det finns en stor närvaro av hasselnötter som växer vilt i Sverige, så finns ingen storskalig odling, utan majoriteten importeras från utlandet. Nu ska detta ändras på.

Organisationen Hushållningssällskapet i Halland vill starta upp en storskalig inhemsk produktion av hasselnötter, istället för att Sverige ska importera över 1000 ton varje år, rapporterar SVT.

I nuläget sker importen från framförallt Italien och Turkiet, världens största producent av hasselnötter, då klimatet där anses vara det bästa för nöten.

Men det finns ett stort bestånd av hasselnötter som växer vilt, så möjligheterna finns att kunna bygga en kommersiell svensk odling. Enligt Louise Zetterholm, Hushållningssällskapets rådgivare, exporterade Sverige hasselnötter fram till 1940-talet, då den billigare turkiska nöten utkonkurrerade den svenska.

I och med det ökade intresset för närodlat och behovet av att bygga upp en större svensk livsmedelsproduktion, så anses det finnas en marknad i Sverige.

Det görs dock inte över en natt. Att få igång en stor produktion kan ta runt 20-30 år.

Men som Zetterholm säger: ”Vi kommer ju aldrig dit om vi inte provar.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter