lördag, 1 oktober, 2022

Saudiarabien avvisar Biden – satsar på Trumps återkomst

Saudiske kronprisen vägrar att hjälpa Joe Biden dämpa effekterna av sanktionerna mot Ryssland

Saudiarabien verkar satsa på Donald Trumps återkomst till presidentposten genom att vägra hjälpa Joe Biden att straffa Ryssland. Biden-administrationen har pressat Saudiarabien att öka sin oljeproduktion som en del av USAs utrikespolitiska försök att få ner energipriserna, som har skjutit i höjden som ett resultat av västerländska sanktioner mot rysk olja och gas.

Pentagon sägs också arbeta på ett utkast till en gemensam militärindustriell uppgörelse med Saudiarabien och andra oljeländer runt Persiska Viken. Bedömare menar dock att de nya försöken från Biden sannolikt kommer att misslyckas med den typ av exportgarantier som Saudiarabien har krävt.

Saudiarabien saknar anledning att vara tillmötesgående mot Biden-administrationens krav på ökad oljeproduktion, eftersom USA beslutat att begränsa vapenförsäljningen till Riyadh mitt under det saudiska kriget i Jemen.

Tar inte Biden på allvar

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, kungadömets de facto härskare, har avböjt att samtala direkt med Joe Biden. Denna vägran visar tydligt att kronprisen ser Biden som en svag ledare. Istället visar bin Salman tecken på att satsa på Donald Trumps återkomst till presidentposten, eftersom Trump gick långt för att anpassa USAs utrikespolitik i Mellanöstern närmare med Saudiarabiens, rapporterade The Guardian.

Relationerna mellan USA och Saudiarabien har sjunkit till sin lägsta nivå på decennier på grund av Bidens motsägelsefulla krav. Med hänvisning till experter på förbindelserna mellan USA och Saudiarabien sa The Guardian att inställningen att inte ta Biden på allvar är ytterligare en indikation på att kronprins bin Salman hoppas att Trump skulle göra en politisk comeback.

John Jenkins, en tidigare brittisk ambassadör i Saudiarabien, sa att han tror att den saudiska kronprinsen ”satsar på att republikanerna vinner stort under mellanperioden i november och sedan återtar presidentskapet – med eller utan Trump.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar