Scholz vill att fler länder ska lyda under EU

Den tyske förbundskanslern vill utöka maktfullkomlig överstat

Ett större EU skulle lättare kunna hävda sig i globala frågor, hävdar Olaf Scholz. Ett förstorat EU skulle även få mer makt över andra länder för Bryssel. Samtidigt så verkar inte Europas folk dela hans visioner.

Under ett möte i Berlin under lördagen höll den tyske förbundskanslern Olaf Scholz ett anförande inför samlade socialdemokrater från andra europeiska länder. Temat för anförandet var vikten av ett utökat EU, med hänvisning till att Europa skulle kunna göra sitt i globala frågor, rapporterar Reuters.

Scholz, som tog över posten som förbundskansler efter maktspelaren Angela Merkel 8 december 2021, har under sin knappt ett-åriga mandatperiod aktivt propagerat för att expandera EU på Balkan samt inkludera andra länder, som Ukraina och Georgien.

För Scholz är drömmen att EU ska omfatta 36 stater med 500 miljoner ”fria och jämlika” medborgare, som alla tvingas lyda under Bryssel när det egna nationella självbestämmandet urholkas.

Scholz vill ha mer EU, men vad vill folket?

Bland europeiska politiker med kopplingar till transnationella lobbygrupper är det en lockande tanke att lämna över det egna landets självbestämmande till EU, i utbyte mot fina poster och olika bidrag.

Befolkningarna däremot verkar inte vara lika lockade. Storbritannien har till slut lyckats få igenom sitt Brexit. Som Frihetsnytt tidigare rapporterat om har det hållits flera enorma EU-kritiska demonstrationer i Prag, Moldavien, Nordmakedonien och Paris med flera.

Samtidigt har EU-toppen Ursula von der Leyen gjort sig ännu mer impopulär i folkliga och nationalistiska kretsar efter det underförstådda hot hon riktade mot Italien om Giorgia Melonis nationalkonservativa regering skulle vinna det italienska parlamentsvalet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter