SD driver på om hårdare språkkrav

Inom äldreomsorgen ska inte enbart den anställdes intressen tas tillvara utan även de äldres, vilka blir lidande om kommunikationen inte fungerar. Därför kommer regeringen, på uppmaning av Sverigedemokraterna, att utreda språkkrav inom äldrevården.

För att säkerställa kvaliteten på äldreomsorgen och att de gamla tas omhand på ett säkert och bra sätt, har regeringen nu gett Socialdepartementet i uppdrag att utreda möjligheterna till språkkrav på anställda. Det är tack vare Sverigedemokraterna (SD) som detta kan bli verklighet, rapporterar TT.

– Den primära ingången är att säkerställa att vi får en god och trygg omsorg om våra äldre. Och den har tyvärr fallerat i dag på sina ställen på grund av att man har brister i språket, säger Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson, till TT.

Både personer som ska anställas, samt i viss utsträckning även personer som redan är anställda, ska genomgå språktest. Personer som redan är anställda ska ges möjligheten att under ett års tid lära sig svenska utanför arbetstid.

Men om de inte lever upp till språkkraven ska det vara ett giltigt skäl att säga upp personen.

Inga problem att hitta kompetent personal

När TT ställer frågan om det blir svårare för kommunerna att hitta kompetent personal, svarar Lindberg:

– Nej, det kan jag inte tänka mig. För det här höjer också tryggheten och säkerheten rent kollegialt på en arbetsplats.

När Socialdepartementets utredning ska vara klar finns det i nuläget ingen information om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter