SD-förslag: Folkomröstning om konst

I en debattartikel förespråkar Sverigedemokraterna att folk ska ges möjligheten att själva säga sin åsikt om konsten som pryder offentliga platser.

Konsten på allmänna platser i Stockholm har tillkommit genom olika former av politisk styrning, över huvudet på folket. Det menar två representanter för Sverigedemokraterna (SD) i Stockholm, Linnea Vinge och Gabriel Kroon, i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN).

Artikeln är ett svar på en debattartikel som publicerats i DN, undertecknad av liberalerna Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist, där SD anklagas för att försöka detaljstyra kulturen. SD påtalar dock hur den tidigare regeringen, genom politiskt tillsatta tjänstemän kunnat styra konsten.

Förespråkar lokala folkomröstningar gällande offentlig konst

Artikelförfattaren påtalar hur dessa tjänstemän kunnat styra vilken kultur som utövas och har därigenom kunnat styra vad som ses som ”finkultur” och ”fulkultur”.

I regel fattas sådana beslut över huvudet på finansiärerna av konstprojekten, nämligen skattebetalarna. Det har därmed resulterat i fler konstprojekt som en liten elit kan låtsas uppskatta.

Istället vill Vinge och Kroon att lokala folkomröstningar ska hållas om konst som uppförs i den egna närmiljön. På så sätt minskar skatteslöseriet och folket kan få ta del av konst som de själva varit med och beslutat om.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter