Bråk mellan SD och M om migrationen

Moderaterna (M) vill ge EU rätt att bestämma migrantkvoten till Sverige genom en ny lag, vilket de röstade för i EU-parlamantet under gårdagen. Detta motsätter sig Sverigedemokraterna (SD). SD menar att M inte följer överenskommelsen i Tidöavtalet.

Det väl genomarbetade Tidöavtalet som de tre regeringspartierna, M, KD och L samt Sverigedemokraterna presenterade tillsammans i höstas beskrev bland annat hur Sverige ska gå till väga för att begränsa invandringen.

M röstar åt motsatt håll mot SD

I EU-parlamentet har dock Moderaterna gett stöd åt ett helt annat håll än Sverigedemokraterna och deras partigrupp EPP, när det skulle röstas om en ny migrations- och asylpakt under torsdagen. M sällade sig till socialister och de gröna och röstade för migrationspakten.

SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers anser att M och deras EU-parlamentariker Tomas Tobé inte har agerat i enlighet med Tidöavtalet när de valt att ge stöd åt vänster istället för åt SD:s konservativa riktning.

Debatterade frågan i SVT

Weimers och Tobé möttes i en debatt i SVT:s Aktuellt under torsdagen.

– Sverige har en integrationsskuld och att då ge EU möjlighet att portionera ut migrantkvoter till Sverige gör det svårare att uppfylla de delarna i Tidöavtalet, säger Weimers.

Weimers menar att man därigenom ger EU-kommissionen beslutanderätten i migrationsfrågan. Han berättar att hans partigrupp i parlamentet gång på gång har försökt få till att EU till exempel ska finansiera externa gränsbarriärer, men att EU-kommissionen kämpar med näbbar och klor för att stoppa det. Weimers anser att det är fel att ge samma kommission makten över migrationsvolymerna till Sverige.

– Att öppna upp för en lag som ger EU-kommissionen möjlighet att diktera migrantkvoten till Sverige anser jag är helt fel väg att gå och kommer skapa problem för svenska regeringar framöver, säger Charlie Weimers.

EU-överenskommelsen innebär att EU-kommissionen vid ”krislägen” kommer att bestämma över fördelningen av asylsökande.

Tobé säger att han och hans partigrupp kommer att se till att det görs större skillnad på de människor som faktiskt har asylskäl och de som bara är ekonomiska migranter. De allra flesta som kommer till Europa saknar asylskäl, säger han.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Åter igen visar det sig att Moderaterna är ett parti som gärna för över mer makt från Sverige och andra nationalstater till Europeiska unionen och andra internationella organisationer. Sverigedemokraterna borde hoppa av Tidöavtalet och bli ett riktigt oppositionsparti istället.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter