SD pressar justitieminister om hatbrott mot svenskar

Problematiken med de många och grova hatbrotten mot svenskar i Sverige har fuskats bort av både politiker och rättsväsende. Nu börjar den gamla räkenskapen göras upp och SD ställer statsråd till svars i Riksdagen – men ytterst handlar det om yttrandefrihet.

Enkel fråga till statsrådet om hatbrott mot svenskar

Pontus Andersson
Pontus Andersson (SD). Foto: Regeringskansliet

I en skriftlig fråga till statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Gunnar Strömmer kommer Pontus Andersson, Sverigedemokraterna, att ställa frågan om statsrådet tänker medverka till att förtydliga lagstiftningen i fråga om hatbrott mot svenskar.

Detta eftersom lagstiftningen uppenbart har kommit till korta, då ingen har dömts för något hatbrott mot ett svenskt brottsoffer trots en uppsjö av rapportering om sådana brott i media och ett mörkertal som bara kan spekuleras i.

Anderssons problemformulering avslutas med en enkel fråga till Strömmer:

”Avser ministern och regeringen att ta initiativ till en förändring av hatbrottslagstiftningen för att tydliggöra möjligheten att döma personer med svenskfientliga motiv för hatbrott?”

Utan yttrandefrihet går inte problemen att lösa

Många känner igen frågeställningarna och problematiken sedan förr, med ett par varianter. Frihetsnytt har redan tidigare rapporterat om liknande händelser med politiker som frågats ut och ställts till svars.

Med Tidöavtalet på plats, och Sverigedemokraterna med i regeringsunderlaget, kommer räkenskapens dag nu mycket närmare för politiker och beslutsfattare som inte har velat se verkligheten eller ta sitt ansvar.

Enligt många är det i grund och botten yttrandefriheten som saken egentligen rör sig om. Ifall inte yttrandefriheten medger det enkla konstaterandet att svenskar är en folkgrupp bland andra folkgrupper, och därmed har samma skydd mot hatbrott som andra, då kan inte heller rättssystemet fungera som det ska.

Det är en fråga om att man först måste kunna ha rätt att se hur det är och ha rätt att få säga det, innan någonting här i världen kan börja fungera, rättssystem eller annat.

Det är inte konstigare än att man behöver alla bokstäver för att skriva en text av någon betydelse. Att stympa yttrandefriheten i rättsfrågor är som att tvinga någon att försöka skriva en text med bara hälften av alfabetets bokstäver.

Läs hela den skriftliga frågan

Skärmavbild av hela den skriftliga frågan.
Skärmavbild av hela den skriftliga frågan.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter