SD: Regeringen kringgår oss i vindkraftsfrågan

Sverigedemokraterna (SD) menar att regeringen har rundat dem i frågor som rör vindkraftsrelaterade frågor. SD hade ingen kännedom om vad dagens pressträff skulle handla om, där regeringen redogjorde för att de ger tillstånd till byggande av två nya vindkraftparker till havs.

SD:s näringspolitiske talesperson Tobias Andersson anser att regeringen borde ha samrått med SD om dessa stora beslut att bygga två vindkraftsparker på västkusten utanför den halländska kusten, skriver Göteborgs-Posten. Det har också hänt vid tre tidigare tillfällen att regeringen underlåtit att samordna eller att informera SD i vindkraftsfrågan, menar Tobias Andersson.

Får lyfta problemet till partiledarnivå

Den 27-åriga ministern som styr vår klimat- och miljöpolitik. Foto: Wikipedia/Hamid Ershad Sarabi

Tobias Andersson anser att regeringens agerande bryter mot Tidöavtalet och att de upprepat går emot överenskommelsen, speciellt från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) kansli. Regeringen ägnar sig åt ”cherrypicking”, alltså plockar ut godbitar ur kakan och väljer i vilka delar man vill involvera SD, menar han.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari menar att regeringen inte behöver samordna vindkraftstillstånden med SD. Det står i Tidöavtalet.

Detta är ett problem som SD har lyft tidigare, bland annat på statssekreterarnivå, men som inte har fått gehör. Nu kanske det måste föras samtal på partiledarnivå istället, menar Tobias Andersson.

Inte lika naivt positiva

Andersson menar att regeringen fokuserar på vindkraften istället för kärnkraften.

– Vi är inte lika naivt positivt inställda till vindkraft i allmänhet och havsbaserad vindkraft i synnerhet, som regeringspartierna. Och då huvudsakligen påhejat av statsrådet Porumokhtari men också statsrådet Busch, säger Andersson.

Göteborgspolitikern, sverigedemokraten och kommunalrådet Jörgen Fogelklou skriver på Twitter att bryter man mot en överenskommelse så gäller den inte längre.

Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet är positiva till beslutet. Vad de boende i Halland anser kan vi bara gissa.

Kattegatt Syd: 80 vindkraftverk väster om Falkenberg. Yta 122 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.
Galene: 21 vindkraftverk väster om Varberg och Falkenberg. Yta 42 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter