SD sätter ner foten om yttrandefriheten

Under lång tid har många känt att svensk yttrandefrihet har varit ifrågasatt och under förhandling. Sedan OIC, en organisation för de flesta islamska länder, har fördömt Sverige för koranbränningarna på senare tid har regeringen börjat utreda ordningslagen för att komma runt det grundlagsskydd som finns för att till exempel bränna koranen. SD har dock nu idag satt ner foten, som parti, och sagt definitivt nej till förändringar i svensk yttrandefrihet genom en revision av ordningslagen. En riksdagsomröstning om ändringar i ordningslagen kommer nu att resultera i ett nej från SD till ändringar och inskränkningar av det slag som utredaren granskar.

Svensk yttrandefrihet ifrågasatt

Många har under längre tid uppfattat att svensk yttrandefrihet är ifrågasatt, att ingenting som har gällt sedan förr har varit riktigt garanterat och att andra, utomstående skulle ha åsikter om vår rätt att tala och skriva. Speciellt har detta kommit i förgrunden sedan offentligt, demonstrativt brännande av Koranen blivit ofta förekommande. Bränningarna sker ofta av skäl som egentligen inte har med teologi att göra, utan snarare med att försöka påverka Sveriges förhållande till främmande makt.

Frihetsnytt har täckt skeendet i en mycket lång, sammanhängande serie artiklar, bland annat denna som specifikt handlar om hur polisen har försökt få stopp på demonstrationer med koranbränning, och då använt egna påhittade grunder som gäller problem med Sveriges säkerhet, trots att grundlagen står över både lag och polisbeslut.

Mera akuta blev problemen sedan OIC (The Organization of Islamic Cooperation) fördömt Sverige vid en kongress. De 57 islamiska medlemsstaterna, som utgör de flesta stater i världen med muslimsk majoritet, har krävt lagändringar som skyddar Koranen, vilket skulle vara grundlagsändringar i Sveriges fall.

Det har varit helt omöjligt att få gehör hos OIC och medlemsstaternas representanter för konstaterandet att Sveriges politiker och myndigheter inte varken har beslutat om koranbränning eller gett någon speciell uppskattning till den som sådan, men att rättsstatsprinciper som gäller i Sverige inte heller ger någon möjlighet att hindra detta användande av åsikts- och yttrandefriheten.

Alliansregeringen har därför nu tillsatt en utredning med tydligt syfte att runda grundlagen genom att ändra ordningslagen, förbjuda koranbränning, och därmed blidka de islamiska staterna.

SD sätter ned foten

SD har dröjt med ett samlat svar om en partilinje i frågan, och under en tid gett beskedet att partiet inte tar ställning. Ett par fingervisningar om känslan i partiet har dock kommit från minst en enskild SD-riksdagsman och från Aron Emilsson i SD som också är ordförande i riksdagens utrikesutskott.

Med Jimmie Åkessons uttalande om partilinjen i frågan idag i SVT är saken avgjord: det blir inga ändringar i ordningslagen, med SD:s stöd, som syftar till att vinna OIC:s eller andra muslimska organisationers uppskattning. Beskedet är klart och utan tolkningsmöjligheter. Ska nu regeringen ändå gå fram med förslaget och ta det till omröstning i kammaren, så behövs stöd från den rödgröna oppositionen i någon form. Detta är i så fall hittills helt oförhandlat.

Många tolkar SD:s väntan som ett sätt att under kortare tid samla styrkorna, förankra saken och sedan stå 100 procent eniga i frågan inför det klara beskedet idag. Frågan ligger inte inom Tidöavtalet, men anses ändå vara av betydelse för att klara ut var SD:s röda linjer går och vad SD är berett att fälla regeringen för, sakfrågemässigt.

Svensk yttrandefrihet

Svensk yttrandefrihet är världens äldsta om man utgår från vår grundlag om tryckfrihet från 1766. Den är i praktiken ännu äldre eftersom den är rotad i den gamla germanska traditionen att var man hade frihet att yttra sig vid tinget, och att det var upp till honom att försöka övertyga andra fria män och makthavare men att ingen hade rätt att förhindra honom att säga sin mening. Yttrandefriheten hör till det mer omistliga i det svenska, i många svenskars ögon.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter