SD-topp: ”Elda hundra koraner till”

En av SD:s tyngsta företrädare, medlem i ”de fyras gäng”, gör ett kraftfullt ställningstagande mot de aggressiva protesterna mot svensk yttrandefrihet. Media har de senaste dagarna gjort en stor sak av att en enskild journalist som Chang Frick, genom det ekonomiska stödet till Paludans koranbränning, kan äventyra Sveriges Natoansökan. När nu en av de ledande personerna i regeringens samarbetsparti går till motattack mot protesterna, sätter det Ulf Kristersson i en brydsam situation om Sveriges ansökan om medlemskap i krigsalliansen.

Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i helgen, har väckt reaktioner över hela den muslimska världen, vilket Frihetsnytt rapporterat om. I Kairo har sunnimuslimernas lärosäte al-Azhar-universitetet uppmanat till bojkott mot Sverige. Det har varit demonstrationer i Irak, Pakistan, Afghanistan och andra delar av den muslimska världen. I Indonesien kallades Sveriges ambassadör upp till det Indonesiska utrikesdepartementet för att förklara sig.

Mest avgörande har reaktionerna varit från Turkiet, där den folkliga vreden och demonstrationerna mot Sverige har varit enorma. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan har nu sagt att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet godkänner Sveriges Natoansökan.

”Så elda hundra till”

Nu häller den sverigedemokratiske toppen Richard Jomshof, bensin på lågorna genom att uppmana till ytterligare koranbränningar. Den rättspolitiske talespersonen för Sverigedemokraterna och Justitieutskottets ordförande skräder inte orden.

”Så elda hundra till då”, säger Richard Jomshof till Dagens Industri, som ett svar på det han tycker är ett provokativt islamistiskt beteende. Det verkar ha varit initiativet till bojkott mot Sverige från olika muslimska länder som blivit droppen som fick bägaren att rinna över för honom.

”Jag blir provocerad av reaktionen. Att man ska bojkotta oss för att vi har åsikts- och yttrandefrihet”, säger han.

Statsministern slingrar sig

Frihetsnytt har rapporterat hur statsminister Ulf Kristersson har manövrerat kraftigt fram till nu för att blidka Turkiet. Den svenska regeringen har gått så långt att man till och med polisanmält demonstranter som protesterar mot Erdoğan i Stockholm. Kristersson har även sagt att brännande av en helig skrift är en oerhört respektlös handling.

SD:s Natomotstånd kompakt internt

Bedömare anser att Richard Jomshofs uttalande hotar samarbetet mellan regeringen och SD. Partiets officiella politik är att stödja den svenska Natoansökan i enlighet med Tidöavtalet.

Frihetsnytt har kontaktat Roger Richthoff för en kommentar. Richthoff menar att partiledningen har kuppat Natofrågan och genomfört en linje som saknar stöd hos organisationen och medlemmarna. Källor inom SD berättar för Frihetsnytt att Natomotståndet inom partiet dock är kompakt, så även motståndet mot Islam.

Ledningens stöd för den svenska Natoansökan innebär att partiledningen kört över det egna partiet, samt partiets normala strukturer för att bestämma vilken politik som man ska föra. Frihetsnytts källor bekräftar även att Richard Jomshof är brinnande Natomotståndare, samt att hans islamkritik är allmänt känd.

Detta väcker frågor om vad Richard Jomshof avsikt var med sitt uttalande.

Ulf Kristersson sitter i en brydsam situation vad gäller hur han ska hantera den nuvarande situationen med Natoansökan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter