SD tuffar till sig om reduktionsplikten

Att sänka bränslepriserna är ett av de områden som Sverigedemokraternas politik fokuserar på. Till slut väljer partiet att ta i med en hårdare ton mot regeringens otydlighet om sänkt reduktionsplikt och kräver att den slopas helt.

I valrörelsen lovade Sverigedemokraterna (SD), liksom regeringspartierna, olika åtgärder som skulle sänka de höga bränslepriserna. Reduktionsplikten är ett tvång som innebär att bränslet måste innehålla en viss mängd förnybara biodrivmedel. Men om den tas bort skulle bränslepriserna kunna sänkas med flera kronor.

Enligt Ulf Kristerssons regeringsförklaring ska reduktionsplikten sänkas till ”EU:s lägstanivå den 1 januari 2024”. Men vad som utgör lägstanivån finns det ingen tydlig information om. Det handlar snarare om olika direktiv som förhandlas fram tillsammans med EU om så kallade klimatomställningar.

I nuläget ligger reduktionsplikten på 30,5 procent, men SD ville i valrörelsen sänka den till fem procent och nu driver partiet på för att få ned den till noll procent, rapporterar Dagens Nyheter (DN). Därför börjar SD tuffa till sig gentemot regeringen och komma med krav på slopad reduktionsplikt. Med tanke på att SD blev det största partiet i Tidöavtalet, tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, borde partiet ha tillräcklig tyngd för att kunna driva igenom sina krav om de vågar stå fast vid dem.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter