SD valde rätt – kritiserar regeringen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson väljer att gå ut och stödja våra grundläggande fri- och rättigheter, genom att i ett uttalande tydligt ta ställning mot den sittande regeringen och deras försök att gå muslimska intressen tillmötes och försöka begränsa vår yttrandefrihet.

Jimmie Åkesson gick idag ut med ett uttalande, där han tydligt tar ställning mot en ändring av ordningslagen. Han säger i ett uttalande:

Sverigedemokraterna beklagar beskedet från regeringen att gå vidare med ett förslag om att utreda begränsningar av opinionsfriheten i ordningslagen.

Därmed tar Sverigedemokraterna tydligt ställning för yttrandefriheten, som är en hjärtefråga för deras väljare. Detta innebär också en utmaning vad gäller samarbetet med regeringen, där samtliga partier är för en ändring av ordningslagen, i syfte att gå muslimerna och andra odemokratiska aktörer till mötes för att i förlängningen få igenom Natoansökan.

Vidare säger Åkesson:

Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra, kommer Sverigedemokraterna aldrig att acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer.

Vågar prioritera sin egen politik

Enligt många bedömare visar detta uttalande att Sverigedemokraterna har modet att sätta sin egen politik och sina egna värderingar före risken att starta en regeringskris. Frihetsnytt har tidigare rapporterat om att det inom partiet funnits två linjer: den ena linjen, med Richard Jomshof i spetsen, har varit totalt emot en ändring av ordningslagen; medan den andra linjen, med Jimmie Åkesson, har varit beredd att göra eftergifter, genom att ändra ordningslagen och sätta regeringssamarbetet i första rummet även om man i grunden är emot ändringar i ordningslagen.

Nu verkar det som att den starka opinionen som finns i partiet mot att ändra ordningslagen, har vunnit och Jimmie Åkesson är tvungen att ta ställning för de egna väljarna, framför regeringssamarbetet.

Vidare säger Åkesson:

I denna fråga kommer därför Sverigedemokraterna att stå i opposition mot regeringen, som valt att gå vidare med en utredning, utan vårt stöd.

Politiska bedömare menar att Sverigedemokraterna, då de valt oppositionens sida i denna fråga, kan påverka det framtida regeringssamarbetet. Vidare säger Åkesson:

Jag kommer att återkomma till hur vi närmre kommer att agera i en sådan oppositionsroll.

”En glädjens dag!”

Frihetsnytt har talat med sin politiske kommentator, Tobbe Larsson, om beskedet.

Vad säger du om detta besked från Åkesson?

Mycket glädjande besked. Det stärker SD:s förtroendekapital i mina ögon. Hade de valt regeringen framför yttrandefriheten, så hade väljarna aldrig förlåtit dem. De har länge varit på väg åt fel håll men nu tar de ett steg i rätt riktning.

Varför tror du att Åkesson tar ställning för yttrandefriheten?

Jag kan bara spekulera, men jag tror att falangen bakom Jomshof, att inte ändra ordningslagen, är för stark för att man skulle prioritera samarbetet med regeringen och en Natoanslutning. Jag tror dock att Åkesson i grunden varit emot en ändring av ordningslagen men kunnat tänka sig en ändring för att inte riskera regeringssamarbetet.

Innebär detta att de har ställt sig på oppositionens sida?

Nej, bara för att Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte är för en ändring av ordningslagen, så innebär det inte att Sverigedemokraterna är på deras sida. Det står ingenting reglerat i Tidöavtalet om var de ska stå i frågan om ordningslagen.

Problemet är dock att det finns en koppling mellan en ändring av ordningslagen och en eventuell Natoanslutning, då det förmodligen krävs en förändring av ordningslagen för att Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan till Nato.

Du sade tidigare att du var orolig för att Sverigedemokraterna skulle vika sig även i denna fråga. Hur känns det nu?

Jag är oerhört glad och stolt över att det nu visar sig att det finns en klar majoritet för det fria ordet i riksdagen. Men även att det finns det bland ungdomsförbunden hos regeringspartierna. Detta är verkligen en glädjens dag!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter