SD vill ha folkomröstning om moskén

SD vill ha en folkomröstning om det planerade moskébygget i Kalmar medan ordföranden i kommunen säger nej. Ordföranden vill inte att folkviljan ska få bestämma kring en sådan fråga.

Sverigedemokraterna (SD) i Kalmar jobbar hårt för att få till en folkomröstning om en planerad moské i Norrliden i Kalmar. Hittills har SD lyckats samla in ungefär 5100 av de 5600 namnunderskrifter som behövs för att lyfta frågan i kommunfullmäktige.

– Vår största utmaning har varit att övertyga tillräckligt många människor att skriva på vår namninsamling. Det var särskilt svårt i början. Trots detta har vi märkt att många människor har stått fast vid sitt stöd och har skrivit på namnlistan, även de som inte nödvändigtvis delar vårt partis åsikter, säger Jonathan Sager (SD) till SVT.

Om SD lyckats samla in de nödvändiga underskrifterna måste även kommunfullmäktige säga ja till en folkomröstning.

Kommunordförande vill inte ha en folkomröstning

Ordföranden i kommunstyrelsen i Kalmar, socialdemokraten Johan Persson, har sagt att han inte vill att det ska hållas en folkomröstning i frågan. Till SVT säger han att inte ser några problem med moskébygget och att det vore positivt för muslimerna att få närmare till moskén.

– Det bor många muslimer i Norrliden och muslimska föreningen säger själva att de vill vara där människor bor så att man slipper ta bilen till en moské som ligger långt utanför, säger Persson till SVT.

Många frågar sig dock var Perssons lojalitet ligger efter att det uppstått rykten om att han ska ha lovat de lokala muslimerna en underlättad process att få moskébygget godkänt mot att muslimerna röstar på honom i tidigare val. Persson själv tillbakavisar dessa rykten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter