SD vill utreda lokal kärnkraft i Stockholm

Tre sverigedemokratiska politiker vill undersöka möjligheterna att bygga småskaliga kärnkraftverk i Huddinge för att trygga Stockholms energiförsörjning.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet efterlyses en utredning för att kunna bygga småskalig kärnkraft, så kallad små modulära reaktorer (SMR), i Ågesta i Huddinge kommun, Stockholm. Bakom artikeln står den sverigedemokratiske (SD) riksdagsledamoten Tobias Andersson, gruppledaren för Stockholms stad, Gabriel Kroon (SD), samt oppositionsrådet i Huddinge kommun Felix Byström (SD).

Frihetsnytt har tidigare skrivit om att intresset börjat växa för att bygga ut SMR, som är både billigare och snabbare att bygga än reguljära kärnkraftverk. Tillsammans med andra SMR kan elproduktionen komma upp i samma förmåga som ett fullvärdigt kärnkraftverk.

Ett sådant projekt skulle kunna säkra Stockholms elförsörjning. Då Ågesta hade ett lokalt kärnkraftverk 1964-1974, vilket enligt Vattenfall var Sveriges första moderna kärnkraftverk, anser artikelförfattarna att läget är optimalt för att återigen bygga SMR i området.

Den som vill lära sig mer om kärnkraft och Sveriges elförsörjning rekommenderas att ta del av professor Jan Blomgrens Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning, som finns att köpa som fysisk boke-bok, eller tillgänglig på streamingtjänster som Nextory och Storytel.

Frihetsnytt har även intervjuat Blomgren angående kärnkraftsfrågan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter