SD:s oväntade, fräcka kupp mot TV4

Under lördagsmorgonen gick ett mass-SMS – med Sverigedemokraterna som avsändare – ut till ett okänt antal telefonnummer i utvalda delar av Stockholm. Orsaken bakom massutskicket är enligt presschefen Oskar Cavalli-Björkman att TV4 försöker sabotera för partiet. Ett drag som sannolikt kommer att öka SD:s väljarstöd.

Varnar för påverkansoperation

SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman. Foto: Skärmbild (Youtube).
SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman. Foto: Skärmbild (Youtube).

SMS:et har gått ut till boende i Stockholms södra delar och lyder:
Låt inte TV4:s påverkansoperation vinna EU-valet. Rösta på Sverigedemokraterna imorgon”.

Enligt Oskar Cavalli-Björkman består TV4:s påverkansoperation av det drev som riktats mot partiet i samband med Kalla Faktas ”avslöjande”. En valkampanj som förväntas ha fått störst fäste i Stockholms södra delar, därav de riktade massutskicken dit, säger han.

Det är dock inte första gången som SD skickar ut ett mass-SMS i valtider. Detta gjordes även inför 2022 års riksdagsval där de varnade för att rösta på Socialdemokraterna.

En rejäl känga

Kalla Faktas granskning av SD:s anonyma konton hade ingen märkbar effekt på opinionssiffrorna. Foto: Skärmbild (Youtube).
Kalla Faktas granskning av SD:s anonyma konton hade ingen märkbar effekt på opinionssiffrorna. Foto: Skärmbild (Youtube).

Presschefen säger att SMS-kuppen framförallt är ett gensvar på TV4:s aktiva ställningstagande mot SD i EU-valrörelsen. Något kanalen visat genom ”avslöjandet” och försöken att blockera partiets möjligheter att framföra sin politik.

Även om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna tidigare gått hårt åt TV4 och Kalla fakta efter granskningen av SD:s anonyma konton, skriver TV4:s programdirektör för Nyheter och Samhälle, Viveka Hansson, att SD:s reaktioner hör till ovanligheterna.

Vårt jobb är att granska politiker och andra makthavare. Reaktionen på det kan se olika ut, det här hör till ovanligheterna, men vi håller fokus på att göra vårt jobb.

”Frontalangrepp på fri media”

Magdalena Andersson (S). Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED
Magdalena Andersson (S). Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED

Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, är starkt kritisk mot SD:s metoder och betonar att fri, oberoende och granskande media är en hörnsten i en demokrati. Hon säger att ”formuleringen från SD är ett frontalangrepp på fri media” och visar på avsaknaden av demokratisk ryggrad.

Hon säger även att statsminister Ulf Kristersson bör stå till svars då han inte ställt tillräckliga krav på SD som samarbetsparti. En poäng hon missar är att SD blev näst största parti i förra riksdagsvalet och därmed kan bli svåra för statsministern att styra.

Kommer ge SD vind i seglen

Syftet med såväl TV4:s som Socialdemokraternas uttalanden om SMS-kuppen har sannolikt varit att dels förhindra spridningen av SD:s väljarstöd men även att själva framställa sig som de goda och folkliga.

Deras reaktioner kommer mest sannolikt att väcka folks nyfikenhet kring själva SMS:et, samtidigt som det spär på föraktet för såväl det politiska som mediala etablissemanget. Hade de istället ignorerat SMS-kuppen, hade skadan blivit betydligt mindre.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter