Seger för Orbán – har vad som krävs för att bilda EU-grupp

Nu har Viktor Orbáns grupp i EU-parlamentet lyckats samla 23 parlamentariker från sju länder, vilket gör att gruppen formellt kan erkännas. Om även Nationell samling väljer att gå med i gruppen skulle den bli det tredje största i EU-parlamentet.
Vlaams Belang har gått med i Orbáns partigrupp. På bild partiledaren Tom Van Grieken. Foto: Wikipedia/Belzie

Ungerske Viktor Orbáns nybildade partigrupp i EU-parlamentet är populär, rapporterar tidningen CNA. Nu har gruppen ”Patrioter för Europa” samlat 23 parlamentariker från sju länder och kan därför formellt erkännas av parlamentet. Gruppen kommer bland annat verka för fred i Europa och för kraftigt minskad invandring.

Att Orbán skulle bilda en ny EU-grupp stod klart i slutet av juni, och då hade redan österrikiska FPÖ och tjeckiska ANO anslutit sig. Därefter anslöt sig Dansk folkeparti, nederländska Frihetspartiet (PVV), Spaniens Vox, portugisiska Chega och belgiska Vlaams Belang.

Kan få sällskap av Nationell samling

På måndag kommer även Orbán få beskedet om franska Nationell samling ansluter sig till den nationalistiska gruppen. Partiet är i mätningar det största partiet i Frankrike, och det skulle ses som en stor seger för Orbán om de ansluter sig till gruppen. Skulle Nationell samling ansluta sig skulle det även innebära att EU-gruppen blir den tredje största i hela parlamentet.

Enligt CNA har även partiet Lega från Italien – som leds av Matteo Salvini – visat intresse för att ansluta sig till Patrioter för Europa, men partiet har ännu inte kommit med ett tydligt besked.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter