Seger för Trump – viktiga grupper vänder sig mot Biden

Det blev återigen en överväldigande seger för Trump under det senaste primärvalet. Med enbart segrar bakom sig får han allt större anledning att inte längre behöva fokusera på primärvalen.

I samtliga republikanska primärval1 som hittills hållits har Donald Trump avgått med enorma segrar över sina konkurrenter. Den enda motståndare som kvarstår är Nikki Haley, som etablissemanget har satt sin förhoppning till.

Utklassningsseger

Under natten till onsdagen (svensk tid) hölls primärvalet i delstaten Michigan. Återigen segrade Trump, med 68 procent mot 27 procent för Haley. Precis som i primärvalet i delstaten South Carolina i helgen utropades Trump till segrare av Associated Press (AP) kort efter att vallokalerna stängde. Detta på grund av att större delen av de röster som redan hunnit räknas var för Trump.

Förlorar stöd bland viktiga grupper

Arabiska väljare i USA vänder sig mot Biden. Genrebild: Envato
Arabiska väljare i USA vänder sig mot Biden. Genrebild: Envato

Samtidigt hölls även Demokraternas primärval i Michigan, där president Joe Biden vann med 81,5 procent, utan någon framträdande utmanare.

Michigan är den delstat som har det största antalet arab-amerikaner. Invandrare och icke-vita grupper har traditionellt varit de som Demokraterna försöker locka, men nu vänder sig dessa alltmer emot Biden. Orsaken är Biden-regeringen inte tagit tydligare ställning för eldupphör i Gaza och inte satt hårdare press på Israel, rapporterar Associated Press.

Ett flertal av de arabiskättade väljarna har sagt att de kommer rösta på Trump framför Biden. En orsak som många av dessa uppger är att de kanske inte gillar Trump, men de vill absolut inte att Biden ska fortsätta som president.

Mycket kan hända

Mycket kan fortfarande hända innan den 5 mars, då den så kallade ”Supertisdagen” inträffar. Det är då som 15 delstater2 håller sina primärval för både Demokraterna och Republikanerna.

Mycket talar dock för att Trump och Biden är de som kommer att väljas till kandidater för sina respektive partier. Detta är båda kandidaterna inställda på och de pratar allt mindre om själva primärvalen utan fokuserar sin retorik på att mötas i det slutgiltiga presidentvalet i höst.

  1. Primärvalen i USA är de val där Republikanerna respektive Demokraterna utser sina presidentkandidater. []
  2. Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont och Virginia. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter