Seger för yrkesgrupper om EU-krav

Kravet om att yrkesgrupperna i Sverige måste införa dygnsvila, framför möjligheten att jobba ett helt dygnspass, ändras från EU efter omfattande motstånd. Detta utgör en seger för självbestämmandet.

Yrkesgrupper som verkligen föredrar att kunna jobba 24 timmar i sträck och därefter kunna vara ledig flera dygn, framför att jobba pass som kräver minst 11 timmars vila, kommer att kunna göra det, meddelar Sveriges kommuner och regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

De grupper som föredrar att ha systemet med dygnspass och kan visa att de får det att fungera för arbetstagaren, har möjlighet att få dispens från EU-kravet.

Detta innebär en stor seger för flera yrkesgrupper, såsom brandmän och personliga assistenter, som kraftfullt motsatt sig det nya EU-kravet, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

För många anställda innebär dygnspassen en möjlighet att jobba tre yrkespass på raken och därefter vara ledig tre dygn, att man lättare kan kombinera familj och deltidssysslor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter