Selektiv yttrandefrihetskonferens hålls idag

Svenska Akademien anordnar en konferens där yttrandefriheten står i fokus. Bland talarna och ämnena ligger tyngdpunkten på censur i andra länder, men för Sveriges del ligger inte fokus på maktens censur och inskränkningar av yttrandefriheten.

Under onsdagen den 22 april håller Svenska Akademien en yttrandefrihetskonferens i centrala Stockholm. Bland talarna finns flera författare från utlandet, däribland den amerikanske historikern Timothy Snyder (som anklagat Donald Trump för fascism), den rysk-brittiske journalisten Peter Pomerantsev, samt den eritreanska författarinnan Yirgalem Fisseha Mebrahtu.

Fokus kommer att ligga på framförallt andra länder, som Ryssland, Kina och Eritrea. Men även länder, som kallas ”demokratiska”, tas upp.

Endast ”högerextremister” hotar yttrandefriheten

För Sveriges del kommer fokus endast att ligga på så kallade ”högerextrema grupper”, som den norska socialantropologen Cathrine Thorleifsson kommer föreläsa om under rubriken Mimetic Fascism: the drivers of dehumanization in the digital age. Där kommer det hävdas att dessa grupper utnyttjar yttrandefriheten för att undergräva den, rapporterar TT.

Vänsterextrema våldsgrupper som attackerar oliktänkande och aktivt tystar folk, verkar inte stå på agendan. Inte heller den vänsterextrema stiftelsen Expos attacker på det fria ordet, när de genom påtryckningar försöker hindra andra från att hålla möten och sammankomster, vilket nyligen drabbade den fria mediekanalen SwebbTV.

Även Svenska Bok- och Mediemässan har varit utsatt för smutskastningskampanjer från etablerat håll, i försök att hindra mässan från att äga rum, eftersom man där tillåtit alla möjliga personer att komma till tals.

Det verkar inte heller som att konferensen kommer ta upp hur makten hotar yttrandefriheten i Sverige, genom de nya spion– och terrorlagstiftningarna, samt hur oppositionella grupper tillåts trakasseras av etablissemanget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det är ju ren komik….känner att jag skrattade lite….
    Ungefär som om man höll en konferens : ”Tankar kring ordet förintelsen ”
    Medverkande Änkefru Vera Oredsson , Klas Lund , Pär Öberg m.fl.
    Ha-ha-ha !!
    Nåja–det är väldigt tydligt hur otroligt DDR:fierat Sverige är.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter