Serbisk massprotest i Kosovo

Offentliganställda vägrar ta bort serbiska registreringsskyltar

Flera serber som är offentliganställda i norra Kosovo slutar sina jobb i protest mot att man ska tvingas använda nya registreringsskyltar. Detta är en del av de ökade etniska spänningarna i regionen.

Under lördagen gick ett stort antal serber ut med att de slutar sina jobb som offentliganställda i norra Kosovo. Det rör sig om anställda inom regeringen, polisen och domstolarna. Orsaken bakom denna massprotest är kravet att man ska sluta använda serbiska registreringsskyltar och istället använda Kosovo-utfärdade, rapporterar Reuters.

Kommunikationsministern, kosovo-serben Goran Rakić, gick även ut med att han lämnar sin post i solidaritet med protesterna. Han lovade att ingen kommer att återvända till sin post förrän beslutet om registreringsskyltar upphävts, samt att man tillåter organiseringen av en ökad enighet mellan serbiska kommuner för att kunna garantera serbiskdominerade områden större autonomi.

Den serbiska premiärministern Ana Brnabic uttalade att hennes regering ”står bakom vårt modiga och stolta folk i Kosovo”.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar