Signal med flera motsätter sig övervakning

Flera meddelandetjänster ställer sig kritiska till den övervakningslag som föreslagits i Storbritannien och ber regeringen tänka om. Hur ska man kunna ha krypterade meddelanden om myndigheterna ska kräva insyn i dem?

Företagen bakom ett antal krypterade meddelandetjänster, bland annat Signal, Viber och WhatsApp, har skrivit under ett gemensamt brev till den brittiska regeringen med uppmaningen att ompröva lagförslaget om onlinesäkerheten.

– Att försvaga krypteringen, undergräva integriteten och införa massövervakning av människors privata kommunikation är inte vägen framåt, varnar de olika meddelandetjänsterna i ett öppet brev.

I sin nuvarande form öppnar lagförslaget dörren för rutinmässig, allmän och urskillningslös övervakning av personliga meddelanden, står det i brevet.

Enligt dessa företag kan lagen underminera integriteten för appar som använder end-to-end-kryptering, vilket innebär att meddelandet endast kan läsas i avsändarens och mottagarens app och ingen annanstans, skriver BBC. Inte ens appens operatör kan avkryptera meddelanden utan endast de personer som deltar i chatten.

Lagens förespråkare säger att de uppskattar vikten av kryptering och integritet samtidigt som de hävdar att det är möjligt att övervaka allas meddelanden utan att undergräva end-to-end-krypteringen. Sanningen är att detta inte är möjligt, skriver företagen.

Svårt att få ihop det

För en vanlig medborgare tycks det ju ganska självklart att det inte går att både låta övervakningsmyndigheter ha insyn i ens privata meddelanden och behålla den personliga integriteten. Hur skulle det gå till menar den brittiska regeringen? Skulle vi bli tvungna att helt omdefiniera begreppet ”integritet” till att vara våra privata angelägenheter plus myndigheternas?

En liten överraskning i sammanhanget är att Metaägda WhatsApp ställer sig emot lagförslaget. Meta och dess företag (Instagram, Facebook, WhatsApp) har hittills inte på något sätt gjort sig kända som några förespråkare av personlig integritet.

Regeringen ursäktar intrånget med barnskydd

Den brittiska regeringen vill att tillsynsmyndigheten ska kunna be plattformarna att övervaka användare för att få bort bilder på barnmisshandel och menar att det är möjligt att ha både integritet och barnsäkerhet.

– Vi stöder stark kryptering, men detta kan inte ske på bekostnad av den allmänna säkerheten, sade en regeringstjänsteman.

Dessa företag skrev under brevet

 • Element chief executive Matthew Hodgson 
 • Oxen Privacy Tech Foundation and Session director Alex Linton
 • Signal president Meredith Whittaker
 • Threema chief executive Martin Blatter
 • Viber chief executive Ofir Eyal
 • Head of WhatsApp at Meta Will Cathcart
 • Wire chief technical officer Alan Duric

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Det behövs mer av civil olydnad. Dom aktuella företagen bör bara säga NEJ ! Nej vi gör det inte.
  jag var förvånad att den svenska plastpåseskatten inte mötte större motstånd….
  Om handlarna gemensamt gått ut med :Nej…vi tänker inte administrera fler skatter . PUNKT !! så hade regimen och dess hantlangare inte kommit så långt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter