Situationen i Syrien förvärras – nytt proxykrig kan komma att utbryta

Utländsk inblandning i Syrien eskalerar – USA i nära samordning med Israel men talar inte med Nato-landet Turkiet

Enligt en rapport från The Wall Street Journal har Israel i hemlighet samordnat med USA inför många av sina flyganfall i Syrien, och högre tjänstemän vid USA:s centralkommando har granskat och godkänt många planer de senaste åren.

Israel bombar ofta syriska mål, både militära och civila och framställer operationerna som anfall mot Iran eller Hizbollah, även om flyganfallen ofta dödar syriska regeringstrupper. Det senaste flyganfallet mot Damaskus internationella flygplats gjorde att landningsbanorna blev så förstörda att man behövde stänga av all flygtrafik tills slutet på månaden.

Nuvarande och tidigare tjänstemän uppger att huvudfokus för samordningen mellan USA och Israel ligger på flygangrepp som passerar nära al-Tanf garnison, en amerikansk militärbas i södra Syrien nära gränsen till Jordanien. Tjänstemän sa att den ”stora majoriteten” av flyganfallen som passerade genom området hade godkänts av USA.

Israelerna började flyga anfall nära al-Tanf 2017 för att undvika syriskt luftförsvar. Tjänstemännen sa att Israel underrättar det amerikanska centralkommandot om sina planer i förväg. Kommandot gör en genomgång av verksamheten och meddelar även försvarssekreteraren och gemensam chefsordförande. Israel har också underrättat ryska styrkor vid flygbasen Khmeimim i västra Syrien om planerade attacker.

Rapporten sa att USA inte granskar alla israeliska operationer i Syrien och inte hjälper Israel att välja sina mål. Ett betydande antal israeliska flygangrepp i landet passerar inte al-Tanf, inklusive attacken på Damaskus internationella flygplats.

USA har omkring 1 000 soldater stationerade i östra Syrien. På pappret handlar närvaron om att stödja den kurdiska SDF mot Islamiska Staten, men ockupationen handlar också om att sätta press på Syriens president Bashar al-Assad. USA upprätthåller av den anledningen förödande ekonomiska sanktioner mot Syrien, vilket hindrar landet från att återuppbyggas efter över 10 år av krig.

Rapporten i Wall Street Journal är första gången som den nära USA-israeliska samordningen av luftangrepp i Syrien har rapporterats i västerländska massmedier. Men USA har alltid underförstått ställt sig bakom operationerna eftersom de aldrig fördömer dem.

Utländska militäroperationer eskalerar

I den norra regionen fortsätter den turkiska militären och dess ombud att göra små angrepp mot den kurdiska milisgruppen SDF. Den 15 juni genomfördes ett turkiskt drönaranfall nära den SDF-hållna staden Manbij. Turkiet förmodas vilja provocera SDF till ett militärt svar och använda det som förevändning för en ny operation i norra och nordöstra Syrien.

Den 16 juni skedde en annan allvarlig utveckling på landsbygden i norra Aleppo. En amerikansk luftburen styrka genomförde en räd i den turkiskt ockuperade staden al-Humayrah. Den USA-ledda koalitionen sa att ledaren för Islamiska Staten i Syrien tillfångatogs där. Den USA-ledda koalitionens beslut att inleda en avancerad räd mot al-Kurdi, som gömde sig i en turkiskt ockuperad by, är ett tydligt tecken på dåligt samarbete mellan de båda Nato-länderna USA och Turkiet.

Samma dag genomförde stridsflygplan från de ryska rymdstyrkorna luftangrepp på positioner av USA-stödda syriska området al-Tanf, där den USA-ledda koalitionen har sin kommandocentral. De ryska flygangreppen på al-Tanf var sannolikt en varning för den USA-ledda koalitionen och dess ombud, som fortsätter att använda området som en främre bas för sabotage mot den reguljära syriska armén.

Syriens utrikespolitiska linje

I måndags riktade Israel en varning till president Bashar al-Assad för att ett av hans palats skulle bli måltavla om han fortsatte att tillåta ”iranska vapenöverföringar” genom sitt land. Enligt uppgift förbereder den israeliska krigsmakten för operationer djupt inne i Syrien, utan att informera Ryssland som stödjer de reguljära syriska trupperna. Nyhetskanalen Saudi Elaph noterade dock att de ryska styrkorna larmades innan de senaste israeliska luftangreppen mot landet.

Den påstådda varningen gavs dock efter flygattacken på Damaskus internationella flygplats. Israel Hayom påstod att attacken mot flygplatsen var avsedd att pressa Assad att ta en hårdare hållning mot Irans användning av syrisk infrastruktur för att smuggla avancerade vapen till Hizbollah i Libanon. Den israeliska attacken mot flygplatsen fördömdes av Ryssland, Iran, Libanon, Hizbollah och ett antal palestinska organisationer, inklusive Hamas-rörelsen.

President al-Assad har knutit Syrien närmare Iran och Hizbollah sedan han tillträdde presidentposten år 2000. Under det israeliska kriget mot Libanon 2006 hjälpte den Syrien den anti-zionistiska milisgruppen Hizbollahs genom att förse dess trupper med pansarvärnsrobotar och tunga artilleriraketer. Efter krigsutbrottet i Syrien 2011 skyndade Iran och Hizbollah att stödja Assad, vilket ytterligare stärkte banden mellan dessa tre fiender till Israel.

Även om rapporterna om israeliska hot mot Syriens presidentpalats ännu inte har verifierats av israeliska källor, så avslöjar de senaste attackerna mot Syrien en hög nivå av desperation inom den israeliska militärledningen. Misslyckandet med att tvinga bort al-Assad från att samarbeta med Iran och Hizbollah kan så småningom pressa Israel att utföra hårdare attacker mot Syrien.

Sammantaget verkar det som att situationen i Syrien förvärras. En ny omgång av militär konfrontation kommer sannolikt att bryta ut i landet snart. Hotet är som högst i de nordliga och nordöstra regionerna, där Turkiet kan inleda en operation mot SDF.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter