Sjukvårdspersonal får bonus när de rekryterar ny kollega

Region Stockholm har underskott på sjuksköterskor vilket plågat sjukvården en längre tid. Nu erbjuds sjukvårdspersonalen en bonus på upp till 50 000 kronor om de lyckas rekrytera ny personal.

Sjukvården i Sverige har länge varit underbemannad och en av lösningarna för att ändå kunna lösa sin uppgift har varit att hyra in tillfällig personal. Detta har dock lett till kraftigt ökade kostnader, ett problem som nu ska åtgärdas.

Den politiska ledningen i Region Stockholm beslutade i februari att minska kostnaderna för inhyrd personal. Enligt beslutet skulle all vidare inbokning av hyrpersonal upphöra från och med sista februari.

Bonus på 50 000 kr för den som nyrekryterar

För att få in ny sjukvårdspersonal till Region Stockholm har man nu beslutat om ett generöst bonussystem för den anställda som lyckas rekrytera in en kollega rapporterar Vårdfokus.

Bonussytemet fungerar så att den som kan få en sjuksköterska att ta fast anställning får 10 000 kronor vid rekryteringen. Den nyanställda får också 10 000 kronor vid signerat avtal. Om båda arbetar kvar efter ett år belönas den som rekryterade den nyanställda med ytterligare 40 000 kronor och den nyanställda får 10 000 kronor till.

Om allt går som det är tänkt och de båda är kvar på arbetet efter ett år får den som rekryterade totalt 50 000 kronor och den som blev rekryterad 20 000 kronor.

Alla är inte nöjda

Kritik om att ledningen förskjuter ansvaret på att lösa rekryteringsbehovet på sjukvårdspersonalen har kommit fram. Detta är något som Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, inte håller med om.

Johan Bratt
Johan Bratt. Fotograf: Anna Molander

– Om det här var den enda åtgärden så hade jag haft viss förståelse för det men det här är en del i ett paket. Jag kan tänka mig att det uppskattas ändå av en del medarbetare att kunna få en sån här bonus och att man känner att man kan hjälpa till att få till en fast arbetskamrat till sin arbetsplats, säger Bratt till SVT.

En annan sak som kommer i satsningen som Bratt beskriver är bland annat ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor.

Intensivvårdssjuksköterskan Charlotta Dickman som också är förtroendevald för Vårdförbundet på Södersjukhuset i Stockholm är en av de som inte är imponerad av det nya bonussystemet.

– Regionen vill återigen minska behovet av hyrpersonal, jag vet inte för vilken gång i ordningen. Det här ska locka hit folk. Regionen ser det som ett erbjudande till oss som jobbar. Men vi är inte imponerade, säger Charlotta Dickman till Vårdfokus.

Jönköping löste problemet på annat sätt

Jönköping har också varit drabbade av problematiken med att behålla sjukvårdspersonal och ständig underbemanning.

Istället för att erbjuda ett generöst bonussystem valde Region Jönköping att höja lönerna för de anställda i sjukvårdssektorn.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter