Skademinimeringspatrullen ute på uppdrag

SVT och DN drar en lans för World Economic Forum:s verksamhet

”Så blev kungens tal om ”omstart” en viral konspirationsteori” – skriver SVT i rubriken till en artikel som handlar om att så kallade konspirationsteoretiker världen över påstår att det är en omstart av världsekonomin som bland annat avhandlas på World Economic Forum-mötet som pågår i Davos.

Sveriges Television har faktiskt lagt ner en hel del möda på att upplysa alla stolliga människor som av någon märklig anledning har fått idén att World Economic Forum, som just denna vecka hållit sitt årliga möte i Davos, skulle kunna avhandla något annat än alltigenom goda saker där nere på den veckolånga konferensen. Alldeles oavsett det faktum att allmänheten inte får se några mötesprotokoll eller på annat sätt får kännedom om vad som har diskuterats i Davos.

SVT skademinimerar med film

Så SVT har gjort en liten film om den stora ”konspirationsteorin”. Det är en enkel film, på lågstadienivå, så att alla ska fatta galoppen och hur knasigt allt är. En ung man sätter upp pedagogiska lappar på en skärm med alla saker som folk självklart har fått helt om bakfoten.

Kung Charles III:s brandtal från 2020 om en “omstart” av världsekonomin efter pandemin har fått världen över att sprida grundlösa påståenden om en kommunistisk maktelit som vill ta över världen. Just nu pågår toppmötet som sägs vara centralt för konspirationen.”, skriver SVT 

Det absolut vanligaste påståendet, säger den unge mannen i filmen, är att WEF ligger bakom covidpandemin på något sätt och att det används som en ursäkt för att inrätta en ny världsregering. Ja tänk så tokigt…

DN mildrar kritiken med lång artikel

I Dagens Nyheter, som skrivit en längre artikel på ämnet, kan man läsa att ”i Sverige har konspirationsteorier som rör World Economic Forum under de senaste åren framför allt spridits från grupper som förespråkar alternativmedicin eller är motståndare till vacciner”.

Därefter tar de upp exempel på några sådana, grupper som exempelvis Läkaruppropet, vilka under den kommande helgen samlar en mängd läkare från olika delar av världen som är av en annan åsikt än till exempel den som DN och SVT nu går ut och försvarar.

Chefredaktören på DN, Peter Wolodarski, som enligt uppgift befunnit sig hos WEF i veckan, kanske får anledning att återkomma i ämnet när han återvänder till redaktionen.

Inte en vanlig tankesmedja

Adrienne Sörbom som har forskat om World Economic Forum, säger till DN att WEF är en tankesmedja som precis som andra tankesmedjor inte kan bestämma något över någon annan, utan de kan bara föreslå saker.
Där råder det väldigt delade meningar. Se den dagsaktuella intervjun med WEF-experten Hans Erixon här.

Men SVT tillägger längst ner i artikeln ”Knappt ett år efter att WEF lanserat initiativet 2020 hade termen “The Great Reset” över åtta miljoner interaktioner på Facebook och två miljoner delningar på Twitter”, vilket kanske innebär att det finns en inte helt oansenlig och försumbar mängd ”konspirationsteoretiker” över världen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter