Skandal! Myndighet kan ha övervakat dig på Youtube

På sociala medier finns många gånger möjligheter att dela och ta del av avvikande åsikter, trots en ökande censur på de stora plattformarna. Nu avslöjas det att en amerikansk myndighet kan ha begärt att få del användares information på Youtube, bara för att man kollat på vissa filmer.

De amerikanska myndigheterna har de senaste åren blivit ökända för sitt arbete med att på olika sätt inskränka friheten på sociala medier. Mest ökänt är fallet där den federala polismyndigheten FBI krävde att Twitter (numera X) skulle stänga av personer vars inlägg innehöll information som myndigheterna inte accepterade.

Räcker med att ha kollat på ett klipp

Nu avslöjas det att en myndighet velat övervaka enskilda användares aktivitet på Youtube. Detta avslöjas av Forbes, som tagit del av domstolshandlingar. Det är federala poliser som begärt att få ut IP-adresser på personer som tittat på klipp från kontot elonmuskwhm, som anklagas för att sälja Bitcoin mot kontanter och kan ha gjort sig skyldig till penningtvättsbrott.

Även om personer inte har varit inloggade på något konto har myndigheterna begärt att få ut IP-adresserna på personer som tittat på klippen mellan den 1 januari och 8 januari 2023. Google, som äger Youtube, beordrades av en domstol att lämna ut uppgifterna. Om Google lydde framgår dock inte av handlingarna.

Internet avslöjar mer än vi tror

Att myndigheterna vill hålla så stor koll på folks internetvanor kan innebära en allvarlig kränkning av enskildas integritet, eftersom det är mycket information som går att få fram.

– Vad vi tittar på online kan avslöja djupt känslig information om oss, våra politiska åsikter, våra passioner, våra religiösa övertygelser och mycket mer, säger John Davisson, senior rådgivare på Electronic Privacy Information Center (en organisation som arbetar med integritet och frihet från övervakning på internet), till Forbes.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter