Skandaldomen: Politiker får ett års fängelse – för memer

En nationalistisk politiker har dömts till ett års fängelse. Vad var hans brott? Misshandel? Stöld? Det bestod av memer.
Dries Van Langenhove. Foto: Wikipedia/ L'hoyes Melissa/ CC BY-SA 4.0 DEED
Dries Van Langenhove. Foto: Wikipedia/ L’hoyes Melissa/ CC BY-SA 4.0 DEED

Under tisdagen meddelade domstolen i den belgiska staden Gent domen mot nationalistpolitikern Dries Van Langenhove. Van Langenhove var ledare för den flamländsk-nationalistiska1 ungdomsorganisationen Schild & Vrienden. 2019 till 2023 satt han i det belgiska parlamentet för det flamländsk-nationalistiska partiet Vlaams Belang, dock utan att vara medlem i partiet.

Dömdes för memer – utan att ha spridit några

Orsaken till domen är att Van Langenhove 2018 startade upp en stängd chattgrupp (som inte var öppen för allmänheten), där medlemmarna ska ha spridit så kallade ”rasistiska, antisemitiska och förintelseförnekande” inlägg, rapporterar Nieuwsblad. Van Langenhove är inte den som själv har delat dessa, utan han döms enbart för att ha tillhandahållit en plattform för dessa.

Han skriver själv på X (tidigare Twitter) att domaren medgett att han inte skickat några av memerna. Däremot ansåg domaren att han borde ha ”gjort mer” för att hindra dessa från spridas. Straffet för detta ”brott” blev ett års fängelse, samt böter på 16 000 euro (motsvarande ungefär 178 000 svenska kronor).

Han fick även 10 månaders villkorlig dom för vapenbrott, efter att ha erbjudit pepparspray till försäljning. Hans advokat meddelar att domen kommer överklagas.

En av Belgiens största så kallade ”människorättsorganisationer”, Human Rights League, ska ha varit drivande i åtalet.

Politisk dom

Van Langenhove tror att domen har att göra med hans kopplingar till Vlaams Belang, som ser ut att bli det största partiet i Belgien i parlamentsvalen den 9 juni (som hålls samma dag som EU-valet). Utöver fängelsedomen och böterna förbjuds han även från att inneha offentliga ämbeten eller ställa upp i val under 10 års tid, rapporterar Politico.

Flera ledande opinionsbildare, däribland den nederländska journalisten Eva Vlaardingerbroek och X:s ägare Elon Musk, har reagerat på domen. Vlamms Belangs partiledare, Tom Van Grieken, fördömer domen som ”politisk” och säger att det belgiska rättsväsendet är ”ruttet”, rapporter HLN.

  1. Flamländare är den dominerande gruppen i Flandern, norra Belgien, som pratar nederländska snarare än franska. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter