Skandalen kring Kinberg Batra växer – nu ställs krav

Skandalen kring Anna Kinberg Batra växer och nu riktas det krav på att en sittande minister kallar upp henne för en uppläxning. ”Detta är korruption och hon borde avgå med omedelbar verkan”.

Tidigare i veckan avslöjades det att landshövding Anna Kinberg Batra anställt sin mycket nära vän, Anna Borgs, som planeringschef.

Anställningen följde inte de regler som finns för hur en rekrytering ska gå till och nu misstänker flera att Kinberg Batra sysslat med vänskapskorruption.

– Korruption innebär att man utnyttjar sin offentliga makt till att ge någon eller sig själv en förmån. Det är inte helt ovanligt att vi ser det hos statliga myndigheter, sa professor Olle Lundin vid Uppsala universitet till Aftonbladet i förra veckan.

Tidigare minister kräver handling

Socialdemokraten och riksdagsledamoten samt den tidigare civilministern Ida Karkiainen kräver att regeringen agerar på skandalen. Hon vill att den sittande civilministern Erik Slottner kallar upp Kinberg Batra till ett samtal.

Erik Slottner. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Erik Slottner. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Det här är allvarliga anklagelser och han måste informera sig om vad som har hänt. Har det inte gått rätt till så måste han påpeka vilka regler som gäller för rekrytering, säger Karkiainen till Aftonbladet.

Slottner vill inte kommentera kravet från Karkiainen enligt tidningen.

”Avgå med omedelbar verkan”

Frihetsnytt rapporterade tidigare i veckan om händelsen och enligt Tor-Björn Richthoff Änglasjö är det solklart att det handlar om korruption.

– Man behöver inte vara ett geni för att förstå att något gått allvarligt fel till här. Det är solklart att det handlar om vänskapskorruption, säger Richthoff Änglasjö och fortsätter;

– Om våra politiker, regering och inte minst Anna Kinberg Batra hade någon skam i kroppen skulle han avgå med omedelbar verkan. Men jag tror inte att det kommer ske, utan detta kommer som vanligt soppas under mattan.

– För våra politiker är det viktigaste att man kan plocka ut en fet lön och gynna sina egna. Att jobba för folket och göra Sverige till ett bättre och tryggare land kommer alltid i andra hand.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter